Nutricionisti često ističu da supe mogu ublažiti simptome prehlada. Sastojci domaćih supa i čorbi smanjuju simptome upale gornjih disajnih puteva i ublažavaju kašalj.
Mnogi zbog nedostatka vremena odustaju od pripreme domaćih supa. Međutim, ukoliko unapred pripremite povrće, vreme pripreme će biti znatno kraće.
Evo nekoliko najzdravijih vrsta supa i čorbi.
Paradajz čorba
Ova čorba deluje preventivno na pojavu raka prostate, zapušenih arterija i oboljenja kože. Zahvaljujući likopenu, koji se nalazi u paradajzu, konzumacija čorbe od paradajza može da deluje preventivno na pojavu srčanih udara. Paradajz sadrži i dosta vitamina C, koji štiti od respiratornih infekcija, raka kože i jača vid.
Pogledajte i Paradajz čorba
Krem supa od pečuraka
Ova supa je odlična za prevenciju kancera, srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska, holesterola i virusnih infekcija. Pečurke su bogate vitaminom B i B6, niacinom, riboflavinom i mogu pomoći kod problema s migrenom i depresijom.
Pogledajte i Krem supa od pečuraka
Krem čorba od celera
Celer je veoma zdravo povrće, prvenstveno zbog flavonoida koji mogu sprečiti razvoj tumora. Ovo povrće može smanjiti krvni pritisak i sprečiti preterano lučenje hormona koji sužavaju krvne sudove. Čorba od celera je odlična za osobe koje vode računa o svojoj ishrani jer vas duže drži sitim i apsorbuje višak vode iz organizma. Iskoristite i listove celera jer su bogati vitaminom C i kalijumom.
Pogledajte i Krem čorba od celera
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: fashionmg-style.com
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom