Nutricionisti često ističu da supe mogu ublažiti simptome prehlada. Sastojci domaćih supa i čorbi smanjuju simptome upale gornjih disajnih puteva i ublažavaju kašalj.
Mnogi zbog nedostatka vremena odustaju od pripreme domaćih supa. Međutim, ukoliko unapred pripremite povrće, vreme pripreme će biti znatno kraće.
Evo nekoliko najzdravijih vrsta supa i čorbi.
Paradajz čorba
Ova čorba deluje preventivno na pojavu raka prostate, zapušenih arterija i oboljenja kože. Zahvaljujući likopenu, koji se nalazi u paradajzu, konzumacija čorbe od paradajza može da deluje preventivno na pojavu srčanih udara. Paradajz sadrži i dosta vitamina C, koji štiti od respiratornih infekcija, raka kože i jača vid.
Pogledajte i Paradajz čorba
Krem supa od pečuraka
Ova supa je odlična za prevenciju kancera, srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska, holesterola i virusnih infekcija. Pečurke su bogate vitaminom B i B6, niacinom, riboflavinom i mogu pomoći kod problema s migrenom i depresijom.
Pogledajte i Krem supa od pečuraka
Krem čorba od celera
Celer je veoma zdravo povrće, prvenstveno zbog flavonoida koji mogu sprečiti razvoj tumora. Ovo povrće može smanjiti krvni pritisak i sprečiti preterano lučenje hormona koji sužavaju krvne sudove. Čorba od celera je odlična za osobe koje vode računa o svojoj ishrani jer vas duže drži sitim i apsorbuje višak vode iz organizma. Iskoristite i listove celera jer su bogati vitaminom C i kalijumom.
Pogledajte i Krem čorba od celera
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: fashionmg-style.com
Kako da dobijete najlepšu žutu boju jaja za Uskrs
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom