Sigurno ste videli u filmovima i serija kako Amerikanci jedu đevrek, sada ga možete napraviti kod kuće. Oni ga obično namažu sa krem sirom, ubace malo rukole, avokada i paradajza. Ako žele malo jači obrok možete staviti jaja, meso u principu bilo šta što volite.
Sastojci:
2 kašičice suvog kvasca
1 ½ kašičice šećera
1 ¼ šolje tople vode (možda će vam trebati ± ¼ šolje više)
3 ½ šolje brašna
1 ½ kašičice soli
Priprema:
U pola šolje tople vode sipajte šećer i kvasac i ne mešajte. Neka odstoji 5 minuta, onda promešajte dok se šećer i kvasac lepo ne istope. U drugoj posudi pomešajte brašno i so. Napravite rupu u sredini i tu sipajte vodu sa šećerom i kvascem. Mesite testo i i ako vam se učini da je potrbno postepeno dodajte još 1/3 preostale tople vode. Mesite testo dok ne dobijete elastičnu i glatku smesu. Stavite testo u blago uljem premazanu posudu i prekriti krpom, ostaviti da odstoji na toplom mestu ne duže od jednog sata. Premesite testo još jednom i ostavite da stoji još 10-ak minuta. Podelite testo na osam delova i svako oblikujte u loptu. Onda rukom malo spljoštite da bude bude lepšeg oblika. Kažiprstom probušite svaku lopticu po sredini da se napravi otvor i par puta obrnuti oko prsta. Nakon toga pokrite pecivo krpom i ostavite da stoji nekih 10 minuta. Za to vreme zagrejte rernu na 220°C. Sipajte vodu u veliku šerpu i ostavite da proključa. Špatulom stavite pecivo u vodu i kuvajte kratko dok ne isplivaju na površinu. Nakon toga ostavite pecivo još minut u vodi i izvadite. Prebacite pecivo u pleh na koji ste stavili papir za pečenje, premažite ih jajima i pospite susamom. Pecite nekih 20 minuta dok ne postanu zlatno braonkasti.
Vazdušaste kiflice zalivene jogurtom
Zapečeni posni prebranac
Najlepši ukrasi za slavske kolače
Recept za najbolji kikiriki puter
Teleće pečenje sa šargarepom