Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hleb

Napravite kod kuće američki đevrek

Autor Sanja Belinić
Autor Sanja Belinić

Napravite kod kuće američki đevrek

Izvor: Foto: Shutterstock

Sigurno ste videli u filmovima i serija kako Amerikanci jedu đevrek, sada ga možete napraviti kod kuće. Oni ga obično namažu sa krem sirom, ubace malo rukole, avokada i paradajza. Ako žele malo jači obrok možete staviti jaja, meso u principu bilo šta što volite.

Sastojci: 

2 kašičice suvog kvasca

1 ½ kašičice šećera

1 ¼ šolje tople vode (možda će vam trebati ± ¼ šolje više)

3 ½ šolje brašna

1 ½ kašičice soli

Priprema:

U pola šolje tople vode sipajte šećer i kvasac i ne mešajte. Neka odstoji 5 minuta, onda promešajte dok se šećer i kvasac lepo ne istope. U drugoj posudi pomešajte brašno i so. Napravite rupu u sredini i tu sipajte vodu sa šećerom i kvascem. Mesite testo i i ako vam se učini da je potrbno postepeno dodajte još 1/3 preostale tople vode. Mesite testo dok ne dobijete elastičnu i glatku smesu. Stavite testo u blago uljem premazanu posudu i prekriti krpom, ostaviti da odstoji na toplom mestu ne duže od jednog sata. Premesite testo još jednom i ostavite da stoji još 10-ak minuta. Podelite testo na osam delova i svako oblikujte u loptu. Onda rukom malo spljoštite da bude bude lepšeg oblika. Kažiprstom probušite svaku lopticu po sredini da se napravi otvor i par puta obrnuti oko prsta. Nakon toga pokrite pecivo krpom i ostavite da stoji nekih 10 minuta. Za to vreme zagrejte rernu na 220°C. Sipajte vodu u veliku šerpu i ostavite da proključa. Špatulom stavite pecivo u vodu i kuvajte kratko dok ne isplivaju na površinu. Nakon toga ostavite pecivo još minut u vodi i izvadite. Prebacite pecivo u pleh na koji ste stavili papir za pečenje, premažite ih jajima i pospite susamom. Pecite nekih 20 minuta dok ne postanu zlatno braonkasti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti