Predivne lepinje koje možete da poslužite za doručak, a jednostavno se prave.

Sastojci:

Za testo:

  • 400 ml toplog mleka
  • 1 suvi kvasac (10 g)
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ulja
  • 480 g brašna

Za fil: 

  • 5 krompira
  • 100 ml mleka
  • 200 g rendanog čedar sira
  • so

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • 1 kašika biljnog ulja
  • susam i kim

Priprema:

Mleko, šećer i kvasac pomešajte. Zatim dodajte pola količine brašna, promešajte, pa dodajte ostatak brašna i so. Malo promešajte, pa umesite mekano testo. Dok mesite dodajte ulje. Pokrijte i ostavite pola sata da odstoji.

Krompir skuvajte i zgnječite kašikom za pire. Zatim dodajte mleko i čedar i dobro sjedinite. Podelite testo i fil na tri dela i oblikujte lopte (i od fila i od testa).

Razvucite testo prstima u krug, pa stavite malo spljoštenu loptu od fila. Obmotajte testo lepo oko fila i opet prstima rastanjite. Zatim stavite na pek papir i lepo oblikujte tanji krug. Stavite na pleh i pokrijte, pa ostavite još malo da odstoji. Zatim prstima napravite udubljenja na testu (male rupice), pa premažite jajetom i ulje i pospite susamom i kimom.

Pecite na 180°C nekih 20 minuta.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs