Predivne lepinje koje možete da poslužite za doručak, a jednostavno se prave.
Sastojci:
Za testo:
- 400 ml toplog mleka
- 1 suvi kvasac (10 g)
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašike ulja
- 480 g brašna
Za fil:
- 5 krompira
- 100 ml mleka
- 200 g rendanog čedar sira
- so
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika biljnog ulja
- susam i kim
Priprema:
Mleko, šećer i kvasac pomešajte. Zatim dodajte pola količine brašna, promešajte, pa dodajte ostatak brašna i so. Malo promešajte, pa umesite mekano testo. Dok mesite dodajte ulje. Pokrijte i ostavite pola sata da odstoji.
Krompir skuvajte i zgnječite kašikom za pire. Zatim dodajte mleko i čedar i dobro sjedinite. Podelite testo i fil na tri dela i oblikujte lopte (i od fila i od testa).
Razvucite testo prstima u krug, pa stavite malo spljoštenu loptu od fila. Obmotajte testo lepo oko fila i opet prstima rastanjite. Zatim stavite na pek papir i lepo oblikujte tanji krug. Stavite na pleh i pokrijte, pa ostavite još malo da odstoji. Zatim prstima napravite udubljenja na testu (male rupice), pa premažite jajetom i ulje i pospite susamom i kimom.
Pecite na 180°C nekih 20 minuta.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom