Ima li išta lepše od domaće pogače koja je meka kao duša i miriše neodoljivo. Cvet pogaču sa sirom bukvalno možete da jedete samu, bez ikakvih dodataka, a za svečane prilike će upotpuniti izgled vaše trpeze i dati joj pravi domaćinski izgled. Jedina mana joj je što se veoma brzo pojede, pa ćete morati češće da je pravite.
Sastojci:
- 20 g kvasca
- 1 kašika šećera
- 300 ml toplog mleka
- 40 ml maslinovog ulja
- 1 jaje
- 1 belance
- 700 g brašna
- pola kašičice soli
- 150 g tvrdog sira
- 1 kašika susama
- 1 žumance
Priprema:
U dublju činiju stavite kvasac, dodajte šećer, toplo mleko, ulje, jedno celo jaje, jedno belance, pa izmešajte tako da se kvasac rastopi, a svi sastojci povežu. Sipajte brašno i so, pa zamesite testo. Po potrebi dodajte još brašna i mesite dok ne počne da se odvaja od ivica posude. Pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe 2 sata. Radnu površinu pospite brašnom, testo još jednom premesite, pa ga podelite u dva dela. Razvucite oklagijom što tanje, pa svuda po testu pospite izmrvljen sir. Zamotajte tako da dobijete rolat, pa ga nožem isecite na komade širine oko 3 cm. Ređajte ih u pleh za pečenje, nešto većeg obima. Postupak ponovite i sa drugom polovinom testa. Pokrijte krpom i ostavite da stoji još 25 minuta. Žumance razmutite, pa premažite celu pogaču i pospite susamom. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus