Ima li išta lepše od domaće pogače koja je meka kao duša i miriše neodoljivo. Cvet pogaču sa sirom bukvalno možete da jedete samu, bez ikakvih dodataka, a za svečane prilike će upotpuniti izgled vaše trpeze i dati joj pravi domaćinski izgled. Jedina mana joj je što se veoma brzo pojede, pa ćete morati češće da je pravite. 

Sastojci:

  • 20 g kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 300 ml toplog mleka
  • 40 ml maslinovog ulja
  • 1 jaje
  • 1 belance
  • 700 g brašna
  • pola kašičice soli
  • 150 g tvrdog sira
  • 1 kašika susama
  • 1 žumance

Priprema:

U dublju činiju stavite kvasac, dodajte šećer, toplo mleko, ulje, jedno celo jaje, jedno belance, pa izmešajte tako da se kvasac rastopi, a svi sastojci povežu. Sipajte brašno i so, pa zamesite testo. Po potrebi dodajte još brašna i mesite dok ne počne da se odvaja od ivica posude. Pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe 2 sata. Radnu površinu pospite brašnom, testo još jednom premesite, pa ga podelite u dva dela. Razvucite oklagijom što tanje, pa svuda po testu pospite izmrvljen sir. Zamotajte tako da dobijete rolat, pa ga nožem isecite na komade širine oko 3 cm. Ređajte ih u pleh za pečenje, nešto većeg obima. Postupak ponovite i sa drugom polovinom testa. Pokrijte krpom i ostavite da stoji još 25 minuta. Žumance razmutite, pa premažite celu pogaču i pospite susamom. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE