Iako možda na prvi pogled deluje komplikovano, pogaču ovako lepog izgleda i ukusa napravićete nikad lakše. Tajna je u premazu od začinskog bilja i belog luka kojom se pogača premazuje. Mirisaće vam cela kuća na ovo izvrsno pecivo koje se pravi veoma jednostavno.

Sastojci:

  • 200 ml toplog mleka
  • 300 g brašna
  • 5 g suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • malo soli
  • ulje

Za premazivanje

  • mirođija
  • peršun
  • 3-5 čenova belog luka
  • 3 kašike vode
  • 2 kašike ulja

Priprema:

U toplo mleko dodajte kvasac i šećer. Ostavite 5-10 minuta. Za to vreme kvasac treba da se aktivira i počne da peni. Dodajte so, ulje i brašno. Zamesite meko testo. Mesite testo 5-10 minuta dok ne postane glatko. Stavite testo u posudu podmazanu uljem. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mestu 40-60 minuta.

Sameljite beli luk i začinsko bilje. Dodajte vodu i ulje. Podeliti testo na 15 delova i formirajte loptice. Podmazati tepsiju uljem. Rasporedite jufke. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se dižu 15-20 minuta. Pecite 20-22 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C. Vruće jufke premažite belim lukom i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite najmanje 10-20 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE