Sastojci:
- 1 kocka svežeg kvasca
- 500 ml svežeg mleka
- 2–3 kašike jogurta
- 4 jajeta (dva žumanca sačuvati za premazivanje)
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- 5 kašika ulja
- 1 kašika sirćeta
- 100 g putera (za oblikovanje)
- Oko 1,2–1,3 kg mekog brašna (tip 400)
Priprema:
Na najveći hrišćanski praznik, svaki detalj na trpezi ima posebno značenje – a pogača zauzima centralno mesto. Kraljevska pogača nije običan hleb. Ona je simbol zajedništva, domaće topline i praznične radosti. Mekana kao oblak, bogatog ukusa i raskošnog izgleda, ova pogača se pravi s ljubavlju i strpljenjem, a na stolu izgleda kao pravo umetničko delo. Bilo da je lomite sa porodicom uz šunku i jaja ili je nosite kao dar, ova pogača će zasigurno ostaviti utisak.
U velikoj posudi rastvorite kvasac u mlakom mleku sa dodatkom šećera i ostavite 5–10 minuta da zapeni. Dodajte jogurt, cela jaja (bez dva žumanca), so, ulje, sirće i dobro promešajte. Postepeno dodajte brašno i umesite meko, elastično testo koje se ne lepi za ruke. Pokrijte testo krpom i ostavite da naraste dok ne udvostruči zapreminu (oko 1 sat). Nakon što testo naraste, pređite na oblikovanje.
Uzmite jedan deo testa i rastanjite ga u krug. Preklopite ga po sredini i napravite gustu dekorativnu recku na ivici (kao češalj ili nožem s tankim zarezima). Savijte na pola (da se reckavi deo vidi spolja) i oblikujte u polukrug. Ponavljajte dok ne dobijete 6 ovakvih komada. U tepsiju stavite 6 loptica i oivičete ih pripremljenim laticama.
Od jednog dela testa oblikujte lopticu ili blago spljoštenu kuglu koja će biti centar pogače. Postavite je na sredinu pleha. Od preostalog testa možete napraviti male upletene trake i staviti ih između latica kao dodatni ukras.
Oblikovanu pogaču stavite u podmazan pleh, pokrijte i ostavite da ponovo naraste (oko 30–40 minuta). Pre pečenja, premažite pogaču sačuvanim žumancima. Ukrasite i semenkama po želji. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180 °C oko 40–50 minuta, dok ne dobije lepu zlatnu boju. Odmah po vađenju iz rerne premažite je otopljenim puterom za dodatni sjaj i mekoću.
Pogača je neodoljiva topla, ali savršeno se uklapa i uz hladne priloge, sireve i suhomesnate proizvode.
Bonus video
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze
Karfiol sa belim lukom iz rerne
Jednostavan burek sa spanaćem i sirom
Salata sa kuvanom pilećom džigericom, šampinjonima i topljenim sirom
Keksići sa pomorandžom i kikirikijem