Slane štapiće po ovom receptu možete da pravite baš za svaku priliku, odlični su za druženje sa prijateljima, proslave i rođendane, ili kada jednostavno poželite grickalicu uz film. Ono što im daje poseban ukus je belo vino koje se dodaje u testo.

Prave se bez kvasca, nema čekanja da testo naraste, i brzo su gotovi, a uspeće i onima sa manje iskustva.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 150 ml ulja
  • 100 ml belog vina
  • 1 kesica praška za pecivo
  • so

Za premaz:

  • 1 žumance
  • malo kima

Priprema:

U činiji pomešajte brašno i vodu, dodajte prašak za pecivo, so, a potom i belo vino, pa zamesite glatko testo. Na pobrašnjavljenoj podlozi oklagijom razvijte testo da bude debljine prsta. Oštrim nožem secite na trakice dužine oko 10 centimetara. Ređajte ih u pleh obložen pek papirom, ali ostavite malo razmaka imeđu svakog. Žumance razmutite, pa četkicom svaki od njih premažite, a potom ih pospite sa malo kima. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minita ili dok ne dobiju hrskavu koricu.

Izvor: Stvar ukusa