Čak i ako se ne snalazite u kuhinji, ove recepte morate da isprobate! Verujemo da svi vole ovakav doručak.
Sastojci:
20 g svežeg kvasca (5 g suvog)
200 ml mleka
100 ml vode
1 kašika šećera
1 kašika soli
3 jajeta
500-600 g brašna
Priprema:
U toplo mleko izmrviti kvasac, dodati kašiku šećera, promešati i ostaviti da kvasac nadođe 10 minuta.
Nakon 10 minuta u posudu staviti 500 g brašna, istresti nadošao kvasac, dodati ulje, jaja, vodu i so pa izmešati varjačom.
Dobro testo izraditi pa videti da li je potrebno još malo brašna ako je smesa ređa. Izrađenu smesu za uštipke ostaviti da odstoji 20 minuta, pa je opet izraditi varjačom.
Kada opet izradite sipajte ulje u dublju šerpu i sačekajte da se dobro zagreje. Neka se zagreje na najjače pa smanjite samo za pola.
Uzmite dve kašike i zamočite ih u vrelo ulje pa sa njima zagrabite smesu za ustipke i spustajte u vrelo ulje.
Kada donja strana porumeni okrenite uštipke i sačekajte da se ispeče i druga strana.
Pečene uštipke izvadite da se ocede na salvetu, pa poslužite tople uz sir, kajmak ili pavlaku, ili slatke uz krem, pekmez ili med.
Sastojci:
1/2 l mlake vode
700 g mekog brašna
1/2 kocke kvasca
1 kafena kašičica šećera
5 kašika ulja za testo
1,5 kafena kašičica soli
ulje za prženje (duboko prženje)
Priprema:
U vanglu stavite kvasac, mlaku vodu, ulje, šećer.
Malo izmešajte rukom, dodajte brašna ali ne sve, malo više od pola od ukupne količine. So dodate tek sad, ne direktno u kvasac jer će slabije narasti.
Umesite glatko testo.
Pobrašnjavite malo ruke i testo. Mesite blago i površno, tek da se formira mekana lopta od testa. Ako se baš jako lepi za ruke, dodajte još malo brašna i blago mesite.
Ostavite testo da nadođe neka stoji 15 minuta da testo malo naraste.
Pobrašnjavite dobro radnu površinu, naraslo testo blago premesite sa malo brašna. Istresite na sto, malo oblikujte testo u loptu i oklagijom razvaljajte. Ne previše tanko i ne pritiskajte jako oklagijom da se rupice u testu ne slepe i ne izađe vazduh. Od testa isecite mekike veličine i oblika po želji i ostavite ih oko 10 minuta. Testo ćete lakše seći ako povremeno na nož nanesete brašno.
Zagrejte ulje, vrhove prstiju svaki put umočite u brašno da vam se mekike ne zalepe. Bitno je još da ih uzimate veoma blago, ne pritiskajući jer će se spljoštiti i nestaće pola rupica iz njih. Spuštajte u vrelo ulje, gornja strana ide prvo dole. Kada dobro porumeni, okrenite drugu stranu da porumeni.
Vadite na kuhinjski ubrus da se ocede.
Sastojci:
500g Brašna
20g Kvasca
250ml tople Vode
50 ml Ulja
1 kačičica soli
1 kačičica šećera
susam
posni majonez (za premazivanje (ili istopite margarin-maslac)
Priprema:
Odmah ukuljučte renu na 200C da se greje. U veću činiju izdrobite kvasac, dodajte kašičicu šećera i brašna, 250 ml tople vode, 50 ml ulja, promešajte. Postepeno dodajte 500 g brašna i so. Sve sastojke sjedinite i umestite glatko testo. Sve se radi odmah, ni kvasac, ni testo ne ostavlajte da raste. Od testa razvucite krug debljine 2-3 mm i isecite na 16 delova. Kiflice možete da pravite slatke i slane. Možete da ih punite džemom, kremovima ili da ostative prazne. Trouglove urolajte u kiflice. Slane kiflice premažite sa posnim majonezom ili istopljenim margarinom (maslacem ili jajetom, ako ne postite) i pospite susam po njima. Pecite na 190C dok ne porumene, oko 20 minuta.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem