Mnogi ljudi odustaju od pravljenja pite ako nije sa gotovim korama, ali ova domaćinska pita sa sirom će vas oduševiti. Testo se lako meso, pa ne postoji šansa da ne uspe. Malo vremena će vam oduzeti oblikovanje, ali krajnji rezultat je očaravajući tako da vredi. Kako u ovu pitu ide po 100 g tri različite vrsta sira možete da izaberete po vašem ukusu. 

Sastojci:

  • 250 ml mleka 
  • 3 čena belog luka 
  • 4 jajeta 
  • 30 ml ulja 
  • 600 g brašna 
  • po 100 g različite vrste tvrdog sira 
  • 50-100 g putera 

Priprema:
Beli luk sitno iseckajte i pomešajte sa malo mleka, zagrejte i onda procedite. Dodajte i preostalo mleko (sve ukupno 250 ml). U posudi pomešajte jaja, ulje i mleko, pa dodajte brašno. Umesite testo, nauljite ga, pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru pola sata. Zatim podelite testo na 5 delova, od 2 dela oblikujte loptice, nauljite i ostavite sa strane. Stavite vodu da proključa, a u drugu posudu sipajte hladnu vodu i dodajte led. Ostala tri dela tanko razvucite u obliku pravougaonika, na nauljenoj površini. Svaki pravougaonik isecite na trake, pa svaku traku na 3 dela. Kuvajte 2 minuta u ključaloj vodi, pa prebacite u ledenu vodu na minuta i stavite da se ocedi. Sir izrendajte i pomešajte, pa dodajte suvu mirođiju i sve dobro sjedinite. Uzimite tepsiju i premažite je istopljenim puterom. Od ona 2 testa što ste ostavili sa strane, jedno tanko razvucite i stavite na dno posude. Bogato pospite sirom, prelijte istopljenim puterom, pokrijte kuvanim testom, pa opet sir, prelijte istopljenim puterom, a onda poređajte kuvano testo i tako dok ne utrošite sav materijal. Poslednji red treba da bude sir. Poslednji deo testa koji ste ostavili sa strane razvucite i stavite preko. Zasecite na par mesta nožem i premažite puterom sobne temeprature. Pecite na 180°C oko 30 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE