Španska pita je pravo malo umetničko delo. Prvo napravite testo tako što ćete da pomešate sve sastojke, a preko u redovima ređajte rendani i seckani sir i šunku i na kraju ukrasite povrćem. Toliko je ukusna i ovu pitu kada jednom probate, stalno ćete praviti. Zbog svog dobrog ukusa i prelepog izgleda odlično je rešenje kada vam je potrebno predjelo za svečani sto. 

  • Sastojci: 
  • Za koru:
  • 60 ml ulja (može i maslinovo) 
  • 2 kašike zelene paprike 
  • 2 kašike crnog luka
  • 2 jajeta 
  • 100 g tvrdog sira 
  • 170 ml jogurta
  • 2 kašike peršuna
  • 100 ml mleka 
  • 150 g brašna 
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Za punjenje:
  • 300 g tvrdog sira 
  • 300 g šunke
  • origano 
  • crni luk
  • zelene masline 
  • paprike
  • čeri paradajz 
  • peršun

Priprema:
U posudi pomešajte jaja, ulje, papriku koju ste sitno iseckali, luk koji ste sitno iseckali, peršun sekcani i jogurt. Dobro umutite sastojke. Dodajte malo mleka i brašno i dobro sjedinite. Zatim dodajte rendani sir i prašak za pecivo i dobro promešajte. Tepsiju u kojoj ćete peći pitu premažite puterom i pospite brašnom. Sipajte smesu i poravnajte. Isecite 150 g šunke i 150 g sira na kockice, pa poređajte prvo šunku, a onda i sir. Pospite origanom i seckanim peršunom. Preostalu šunku i sir izrendajte, pa poređajte preko, prvo šunku, a onda i sir. Ukrasite maslina isečenim na kolutove, crnim lukom isečenim na rebarca, kao i paprikom isečenom na trake. Završite čeri paradajzom isečenim na kolutove. Pospite origanom i seckanim peršunom. Pecite na 180°C oko 45 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE