Španska pita je pravo malo umetničko delo. Prvo napravite testo tako što ćete da pomešate sve sastojke, a preko u redovima ređajte rendani i seckani sir i šunku i na kraju ukrasite povrćem. Toliko je ukusna i ovu pitu kada jednom probate, stalno ćete praviti. Zbog svog dobrog ukusa i prelepog izgleda odlično je rešenje kada vam je potrebno predjelo za svečani sto.
- Sastojci:
- Za koru:
- 60 ml ulja (može i maslinovo)
- 2 kašike zelene paprike
- 2 kašike crnog luka
- 2 jajeta
- 100 g tvrdog sira
- 170 ml jogurta
- 2 kašike peršuna
- 100 ml mleka
- 150 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- Za punjenje:
- 300 g tvrdog sira
- 300 g šunke
- origano
- crni luk
- zelene masline
- paprike
- čeri paradajz
- peršun
Priprema:
U posudi pomešajte jaja, ulje, papriku koju ste sitno iseckali, luk koji ste sitno iseckali, peršun sekcani i jogurt. Dobro umutite sastojke. Dodajte malo mleka i brašno i dobro sjedinite. Zatim dodajte rendani sir i prašak za pecivo i dobro promešajte. Tepsiju u kojoj ćete peći pitu premažite puterom i pospite brašnom. Sipajte smesu i poravnajte. Isecite 150 g šunke i 150 g sira na kockice, pa poređajte prvo šunku, a onda i sir. Pospite origanom i seckanim peršunom. Preostalu šunku i sir izrendajte, pa poređajte preko, prvo šunku, a onda i sir. Ukrasite maslina isečenim na kolutove, crnim lukom isečenim na rebarca, kao i paprikom isečenom na trake. Završite čeri paradajzom isečenim na kolutove. Pospite origanom i seckanim peršunom. Pecite na 180°C oko 45 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem