Retko ko može da odoli toplim sendvičima, a mnogima su čest izbor kada je doručak u pitanju. Iako za njihovu pripremu nije potrebno posebno umeće, Poljaci su od toplog sendviča napravili svojevrstan brend pod nazivom Zapiekanka, koji je postao popularna ulična hrana, a mnogi ga još nazivaju i poljska pica.

Ovi topli sendviči prave su vrlo jednostavno i brzo, u njim možete staviti sve što poželite, a ovo je originalni recept kako se pravi u Poljskoj.

Sastojci:

  • 1 baget
  • 50 g naseckane slaninice
  • 50 g šunke
  • 200 g kačkavalja
  • 300 g šampinjona
  • 2 čena belog luka
  • 1 paradajz
  • so, biber
  • malo ulja

Baget isecite po dužini, pa kašikom izvadite sredinu hleba. Šampinjone i beli luk iseckajte sitno. Na zagrejan tiganj sipajte malo ulja, pa stavite pečurke i luk da se dinstaju pet minuta. Pečurke začinite solju i biberom. Kada su pečurke i luk gotovi, izvadite ih iz tiganja, pa stavite sitno seckanu slaninu i šunku da se prže. Bagete napunite prženim lukom i pečurkama. Na jedan deo bageta stavite prženu slaninicu i šunku, a na drugi iseckan paradajz. Obilato ih pospite narendanim kačkavaljem. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10-ak minuta. Po želji ih pre služenja možete posuti origanom, svežim vlašcem ili peršunom. 

Izvor: Stvar ukusa