Ovo šočno jelo izvorno je iz Slovenije, ali je veliku popularnost steklo i u našoj kuhinji. Ima više varijanti ovog jela,a može da se sprema i sa ćuretinom, kao i sa kupovnim mlincima, ali je daleko bolje kada napravite domaće, a njihova priprema je veoma jednostavna. Idealno rešenje za ručak u kome će uzivati cela porodica.
Sastojci:
- 500 g pilećeg filea
- 500 ml neutralne pavlake
- 200 g rendanog kačkavalja
- 1 čaša kisele pavlake
- so, biber
- ulje
Za mlince:
- 1 jaje
- 400 g brašna
- 100 ml vode
- 1 kašičica soli
- malo ulja
Priprema:
Za mlince pomešajte brašno i celo jaje, pa dodajte vodu i ulje. zamesite testo da bude tvrđe , pa ga ostavite da malo odstoji. Podelite u tri jednaka dela, a potom svaki razvijte oklagijom što tanje. Pecite na okrugloj tepsiji, koju ste prevrnuli i malo posuli brašnom. Pecite na 200 C dok ne dobiju hrskavu koricu, a kada budu gotovi ostavite ih da se osuše. Piletinu izlupajte tučkom za meso, posolite i pobiberite. Zagrejte ulje i pržite šnicle sa obe strane po par minuta da porumene, pa ih isecite po širini na trake. U pola litre ključale vode silomite mlince na manje komade i potopite.
Ne držite ih previše u vodi da ne budu gnjecavi. Kada su mlinci omekšali, izvadite ih i ponovite postupak sa preostalom količinom mlinaca. Pomešajte kiselu i neutralnu pavlaku za kuvanje, pa uzmite veću vatrostalnu ili keramičku posudu i ređajte slojeve na sledeći način: prvo na dno posude sipajte malo ulja u kome ste pekli ćuretinu, zatim stavite malo mlinaca, preko malo umućene pavlake, pa malo isečenog mesa, pa opet pavlaku, pa mlince, pa pavlaku. Odozgo pospite izrendanim kačkavaljem. Zapecite sve u rerni zagrejanoj na 200 C najviše pola sata.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Izdašna salata sa brokolijem, karfiolom i slaninom
Jednostavni mafini sa crnim grožđem
OBELEŽEN POČETAK ŠESTOG CIKLUSA PROJEKTA „ZASADI DRVO“