Ovo šočno jelo izvorno je iz Slovenije, ali je veliku popularnost steklo i u našoj kuhinji. Ima više varijanti ovog jela,a može da se sprema i sa ćuretinom, kao i sa kupovnim mlincima, ali je daleko bolje kada napravite domaće, a njihova priprema je veoma jednostavna. Idealno rešenje za ručak u kome će uzivati cela porodica. 

Sastojci:

  • 500 g pilećeg filea
  • 500 ml neutralne pavlake
  • 200 g rendanog kačkavalja
  • 1 čaša kisele pavlake
  • so, biber
  • ulje

Za mlince:

  • 1 jaje
  • 400 g brašna
  • 100 ml vode
  • 1 kašičica soli
  • malo ulja

Priprema:

Za mlince pomešajte brašno i celo jaje, pa dodajte vodu i ulje. zamesite testo da bude tvrđe , pa ga ostavite da malo odstoji. Podelite u tri jednaka dela, a potom svaki razvijte oklagijom što tanje. Pecite na okrugloj tepsiji, koju ste prevrnuli i malo posuli brašnom. Pecite na 200 C dok ne dobiju hrskavu koricu, a kada budu gotovi ostavite ih da se osuše. Piletinu izlupajte tučkom za meso, posolite i pobiberite. Zagrejte ulje i pržite šnicle sa obe strane po par minuta da porumene, pa ih isecite po širini na trake. U pola litre ključale vode silomite mlince na manje komade i potopite.

Ne držite ih previše u vodi da ne budu gnjecavi. Kada su mlinci omekšali, izvadite ih i ponovite postupak sa preostalom količinom mlinaca. Pomešajte kiselu i neutralnu pavlaku za kuvanje, pa uzmite veću vatrostalnu ili keramičku posudu i ređajte slojeve na sledeći način: prvo na dno posude sipajte malo ulja u kome ste pekli ćuretinu, zatim stavite malo mlinaca, preko malo umućene pavlake, pa malo isečenog mesa, pa opet pavlaku, pa mlince, pa pavlaku. Odozgo pospite izrendanim kačkavaljem. Zapecite sve u rerni zagrejanoj na 200 C najviše pola sata.

Izvor: Stvar ukusa