Ako vam je ponestalo ideja, predlažemo jedno sočno jelo - svinjetinu sa graškom. Svinjetina se najpre začini, proprži, pa se dugo krčka u pelatu. Pri kraju krčkanja dodaje se grašak, a služi se uz krompir sa kimom. Sa ovim ručkom nema bojazni da se nekome neće svideti - porciju više krompira i svinjetine tražiće vam i stariji i mlađi. 

Sastojci:

  • 1,2 kg svinjskog vrata
  • 3 kašičice soli
  • 1 kašičica bibera
  • 50 ml ulja za prženje 
  • 2 čena belog luka
  • 800 g pelata
  • 3 grančice ruzmarina
  • 2 čili papričice
  • 2 šargarepe
  • 200 g graška
  • Za prilog:
  • 500 g krompira
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica kima

Recept za svinjetinu sa graškom u paradajz sosu:

Isecite svinjetinu na krupnije komade, pa pospite solju i biberom i rukama sve promešajte. Zagrejte ulje u većem tiganju, pa propržite svinjetinu oko 3 minuta sa obe strane. U tiganj dodajte i iseckan beli luk, propržite, pa dodajte pelat. Dodajte grančice ruzmarina i cele čili papričice. Promešajte, poklopite, pa ostavite da se krčka oko 60 minuta na laganoj vatri. Dodajte vodu po potrebi. Šargarepu isecite ukoso na krupnije komade, pa ubacite u tiganj. Dodajte smrznuti grašak i promešajte. Pokrijte tiganj i ostavite da se kuca još 15 minuta. Krompir operite, oljuštite, pa isecite na srednje krupne komade. Pospite solju i kimom, pa ga kuvajte na pari dok ne omekša. Služite krompir i svinjetinu zajedno. Preporučujemo i svinjske šnicle u sosu od pavlake.

BONUS VIDEO:

Instagram/mobkitchen Punjeni krompir sa slaninom i sirom

 Izvor: StvarUkusa