Ako vam je ponestalo ideja, predlažemo jedno sočno jelo - svinjetinu sa graškom. Svinjetina se najpre začini, proprži, pa se dugo krčka u pelatu. Pri kraju krčkanja dodaje se grašak, a služi se uz krompir sa kimom. Sa ovim ručkom nema bojazni da se nekome neće svideti - porciju više krompira i svinjetine tražiće vam i stariji i mlađi.
Sastojci:
- 1,2 kg svinjskog vrata
- 3 kašičice soli
- 1 kašičica bibera
- 50 ml ulja za prženje
- 2 čena belog luka
- 800 g pelata
- 3 grančice ruzmarina
- 2 čili papričice
- 2 šargarepe
- 200 g graška
- Za prilog:
- 500 g krompira
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica kima
Recept za svinjetinu sa graškom u paradajz sosu:
Isecite svinjetinu na krupnije komade, pa pospite solju i biberom i rukama sve promešajte. Zagrejte ulje u većem tiganju, pa propržite svinjetinu oko 3 minuta sa obe strane. U tiganj dodajte i iseckan beli luk, propržite, pa dodajte pelat. Dodajte grančice ruzmarina i cele čili papričice. Promešajte, poklopite, pa ostavite da se krčka oko 60 minuta na laganoj vatri. Dodajte vodu po potrebi. Šargarepu isecite ukoso na krupnije komade, pa ubacite u tiganj. Dodajte smrznuti grašak i promešajte. Pokrijte tiganj i ostavite da se kuca još 15 minuta. Krompir operite, oljuštite, pa isecite na srednje krupne komade. Pospite solju i kimom, pa ga kuvajte na pari dok ne omekša. Služite krompir i svinjetinu zajedno. Preporučujemo i svinjske šnicle u sosu od pavlake.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem