Svinjskapikata sa pire krompirom i pečenim jabukama deluje kao jelo vrhunskog šefa kuhinje, ali možete i sami da je napravite. Pikata je inače italijansko jelo, koje se pravi sa piletinom, ali u ovoj varijanti recepta je sa svinjetinom. Možda ćete želeti da probate i svinjske kotlete u sosu od pečuraka. Evo kako da napravite svinjsku pikatu sa pire krompirom i pečenim jabukama!
Sastojci:
- 2 velika krompira, oljuštena i grubo iseckana
- 460 g - 1 file svinjskog mesa
- 30 g običnog brašna
- 1 kašika ulja
- 70 g neslanog putera, isečenog na kockice
- 1 grančica žalfije
- 1 jabuka, očišćena od jezgra i isečena na 8 kriški
- 1 kašika kapara
- 50 ml punomasnog mleka
- 1 kriška limuna
Recept za svinjsku pikatu sa pire krompirom i pečenim jabukama
Zagrejte rernu
Za svinjsku pikatu sa pire krompirom i pečenim jabukama zagrejte rernu na 180°C. Stavitekrompir u šerpu sa slanom vodom i prokuvajte. Kuvajte 15-20 minuta, ili dok ne omekša. U međuvremenu isecite svinjetinu na diskove debljine 2 cm. Posolite i pobiberite, pospite brašno na tanjir, a zatim pospite svinjske medaljone sa svake strane.
Prodinstajte svinjetinu sa jabukom
Kada je krompir napola skuvan, stavite vatrostalnu posudu na srednje jaku vatru i sipajte ulje. Kada se zagreju, dodajte svinjske medaljone i kuvajte 2 minuta sa svake strane. Dodajte 40 g putera isečenog na kockice sa žalfijom, jabukom i kaparima (i 1 kašičicu njihovog slanog rastvora), podlijte 1 minut, a zatim stavite u rernu na 4 minuta. Ostavite da odstoji dok pripremate pire.
Pecite i servirajte
Krompir ocedite, ostavite minut da se osuši na pari, a zatim ga vratite u šerpu sa preostalim puterom, mlekom i prstohvatom soli. Izgnječite ga dok ne postane glatko. Podelite pire krompir u činije i na vrh stavite svinjske medaljone i kriške jabuke. Sokovi od svinjetine će se pomešati sa puterom i slanom vodom od kapara u tiganju da bi se napravio sos. Začinite sos malo limuna, pa ga kašikom prelijte preko svinjetine. Uživajte u svinjskoj pikati sa pire korpirom i pečenim jabukama!
Pročitajte kako se prave kuglice od kobasica
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L. S.
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu