Faširane šnicle prave se od čistog goveđeg ili mešanog mlevenog mesa. Sa sosom od šampinjona, putera i dve vrste luka u prahu vrlo su lepo začinjene. Ukoliko volite faširane šnicle možda ćete želeti da saznate kako Turci prave najsočnije faširane šnicle. Evo i kako se pravi faširano sa sosom od šampinjona!
Sastojci:
- 1 veliko jaje
- 40 g prezli
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica crnog luka u prahu
- 1/4 kašičice bibera
- 450 g mlevenog mesa
- 1 kašika ulja
- 170 g šampinjona, tanko isečenih
- 1 1/2 kašičica soli
- 4 kašike putera
- 1 žuti luk, iseckan
- 2 grančice sveže majčine dušice
- 2 kašike višenamenskog brašna
- 1 kašika paradajz paste
- 250 ml pilećegbujona
Recept za faširane šnicle sa sosom od šampinjona:
Obložite pleh papirom za pečenje. U velikoj posudi pomešajte jaje, prezle, beli luk u prahu, so, crni luk u prahu i biber. Dodajte mleveno meso i mešajte čistim rukama dok smesa ne postane lepljiva. U velikom tiganju na srednje jakoj vatri zagrejte 1 kašičicu ulja. Manji komad mešavine sa mlevenim mesom odvojite i stavite u tiganj. Pecite dok ne porumeni sa obe strane, oko 1 minut. Prebacite na mali tanjir. Ostavite da se malo ohladi, a zatim probajte. Začinite preostalu mešavinu mesa sa još soli, ako je potrebno. Formirajte ovalne pljeskavice i poređajte na pripremljeni pleh. Čistim prstom utisnite udubljenje u svaku pljeskavicu. U velikom tiganju na srednje jakoj vatri zagrejte preostalu 1 kašiku ulja. Stavite pljeskavice u tiganj, smanjite toplotu na srednju i pržite dok ne porumene, 2 do 3 minuta. Okrenite i pržite dok druga strana ne porumeni, još 2 do 3 minuta. Prebacite na veliki tanjir.
Ocedite sve osim 3 kašike masti iz tiganja. Smanjite toplotu na srednju i dodajte pečurke i malo vode. Pržite, povremeno mešajući, dok ne porumene, 6 do 8 minuta. Začinite sa 1/2 kašičice soli. Prebacite u malu posudu.
U istom tiganju na srednjoj vatri istopite puter. Dodajte luk, majčinu dušicu i 1/2 kašičice soli. Prodinstajte, povremeno mešajući, dok luk malo ne omekša, 5 do 7 minuta. Dodajte brašno i paradajz pastu i pržite često mešajući, dok paradajz pasta ne potamni i ne počne da se lepi za tiganj, oko 2 minuta. Dodajte pileći bujon i pustite da provri na jakoj vatri, a zatim smanjite toplotu na srednje nisku i kuvajte povremeno mešajući, dok se ne zgusne, 4 do 5 minuta. Izvadite majčinu dušicu i umešajte šampinjone. Vratite faširano meso u tiganj i prelijte sosom. Pustite da se krčka još 4 do 5 minuta. Servirajte sa pire krompirom po želji i uživajte!
Pročitajte kako se prave grčke ćufte od mlevenog mesa
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu