Sastojci:
- 1,4 kg krompira
- 2 praziluka
- 120 g putera, seckanog
- 7 listova žalfije, plus dodatne grančice
- 400 ml pilećeg bujona
- veoma sitno rendani parmezan, za serviranje
Recept za gratinirani krompir sa prazilukom:
Krompir operite i oljuštite, pa isecite na kolutove debljine 3 mm. Beli deo praziluka tanko nasecite na kolutove, a zeleni deo odvojite za bujon ili supu. Zagrejte okrugli tiganj prečnika 30 cm na srednjoj vatri. Dodajte 50 g putera, praziluk i 7 listova žalfije. Pržite 5 minuta, mešajući, dok praziluk ne omekša.
Dodajte krompir isečen na kolutiće, ređajući ga uredno tako da prekrije površinu tiganja. Dodajte bujon i preostalih 50 g putera. Pokrijte površinu krompira velikim, prethodno izgnječenim komadom papira za pečenje, omogućavajući papiru da izađe sa ivice tiganja. Pojačajte toplotu na najjače i pustite da proključa. Smanjite toplotu na srednju i kuvajte 40 minuta.
Sklonite papir za pečenje i nastavite da kuvate 20 minuta ili dok se bujon ne smanji i krompir ne omekša. Kada se bujon smanji, dobićete tamnu karamelizovanu boju na dnu tiganja.
U međuvremenu, istopite dodatnih 20 g putera u srednjem tiganju na srednjoj vatri. Dodajte dodatne grančice žalfije i pržite 3-4 minuta dok ne postanu hrskave. Ostavite ih na stranu.
Servirajte gratinirani krompir direktno iz posude, posut grančicama žalfije i veoma sitno rendanim parmezanom i začinjen sveže mlevenim crnim biberom. Možda ćete želeti da napravite i raskošnu krompir čorbu sa slaninicom i pavlakom.
Pročitajte i kako da napravite najbolji pekarski krompir na puteru
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus