Sastojci:
- 450 g pilećeg filea
- malo ulja i maslaca
- 250 ml kisele pavlake
- malo soli, bibera i mešavine suvih začina
- 100 g kačkavalja
Za mlince:
- 550 g mekog brašna
- 2 jajeta
- 250 ml mlake vode
Recept za domaće mlince sa belim mesom:
Prvo napravite mlince tako što ćete da pomešate sve sastojke i umesite ih u testo. Kada umesite testo, ostavite da odstoji pola sata. Podelite testo na tri dela, pa svaki deo razvaljajte i isecite.
Pripremite pleh za pečenje i rasporedite mlince. Pecite ih u rerni na 190 stepeni, dok ne porumene. Kada su pečeni, malo ih izlomite i potopite u vrelu vodu, pa poklopite i ostavite da odstoje 5 minuta. Nakon toga ih ocedite i sačuvajte oko 200 ml vode.
Isecite pileći file na komadiće pa ga ispržite na ulju i maslacu, i ostavite na stranu. Napravite preliv od pavlake, tako što ćete da pomešate kiselu pavlaku, so, biber i suvi začin, masnoću od pečenja mesa i malo vode od mlinaca.
Podmažite vatrostalnu posudu uljem i na dno posude rasporedite mlince, pa preko njih stavite piletinu. Prelijte prelivom, opet rasporedite preostale mlince i na kraju rasporedite ostatak preliva. Narendajte preko svega kačkavalj i ubacite sve u rernu. Pecite pola sata na 200 stepeni. Možda ćete želeti da napravite i gibanicu sa mlincima.
Pročitajte kako da napravite i ćuretinu sa mlincima
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem