Sastojci:

  • 450 g pilećeg filea
  • malo ulja i maslaca
  • 250 ml kisele pavlake
  • malo soli, bibera i mešavine suvih začina
  • 100 g kačkavalja

Za mlince:

  • 550 g mekog brašna
  • 2 jajeta
  • 250 ml mlake vode

Recept za domaće mlince sa belim mesom:

Prvo napravite mlince tako što ćete da pomešate sve sastojke i umesite ih u testo. Kada umesite testo, ostavite da odstoji pola sata. Podelite testo na tri dela, pa svaki deo razvaljajte i isecite.

Pripremite pleh za pečenje i rasporedite mlince. Pecite ih u rerni na 190 stepeni, dok ne porumene. Kada su pečeni, malo ih izlomite i potopite u vrelu vodu, pa poklopite i ostavite da odstoje 5 minuta. Nakon toga ih ocedite i sačuvajte oko 200 ml vode.

Isecite pileći file na komadiće pa ga ispržite na ulju i maslacu, i ostavite na stranu. Napravite preliv od pavlake, tako što ćete da pomešate kiselu pavlaku, so, biber i suvi začin, masnoću od pečenja mesa i malo vode od mlinaca.

Podmažite vatrostalnu posudu uljem i na dno posude rasporedite mlince, pa preko njih stavite piletinu. Prelijte prelivom, opet rasporedite preostale mlince i na kraju rasporedite ostatak preliva. Narendajte preko svega kačkavalj i ubacite sve u rernu. Pecite pola sata na 200 stepeni. Možda ćete želeti da napravite i gibanicu sa mlincima.

Pročitajte kako da napravite i ćuretinu sa mlincima

BONUS VIDEO

TikTok/hungryhappens Recept za pitu sa piletinom i svežim sirom, od cepkane tortilje

StvarUkusa