Sastojci:

  • 1 kašika ulja
  • 1 glavica crnog luka ili ljutike
  • 150 g slanine iseckane na kockice
  • 500 g pečuraka isečenih na kriške
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 100 ml crvenog vina
  • 250 ml pavlake
  • 350 ml pilećeg bujona
  • 1 kašika vorčester sosa
  • 2 kašike soja sosa
  • malo soli i bibera
  • 2 kašike kukuruznog skroba
Zašto je korisno jesti pečurke?

Pečurke su bogat izvor vlakana, antioksidanasa i proteina. Pored toga sadrže malo kalorija. Bogate su vitaminima B i D, a sadrže i gvožđe, kalcijum i kalijum.

Recept za sos:

Kako biste napravili ovaj sos, zagrejte 1 kašiku ulja u tiganju, zatim dodajte 1 crni luk i 150 g slanine i pržite nekoliko minuta. Dodajte 500 g pečuraka i pržite nekoliko minuta, pa umešajte 2 kašike paradajz pirea i lagano propržite sa pečurkama.

Sipajte 100 ml crvenog vina i kuvajte dok vino ne ispari. Dodajte 250 ml pavlake i 350 ml pilećeg bujona i kuvajte oko 10 minuta. Začinite sa 1 kašikom vorčestersosa, 2 kašike soja sosa i malo soli i bibera.

Zgusnite sos tako što ćete skrob pomešati sa malo hladne vode. Uz mešanje, pažljivo dodajte skrob u sos, dok se ne zgusne do prave gustine. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i roštilj sos od paradajza, kakav još niste probali.

Pročitajte kako se pravi brzinski ajoli sos koji možete da jedete uz roštilj ili salate

BONUS VIDEO

04:19
Sos od pršute možete napraviti da začinite ovo jelo, a da li znate kako? Takmičari "Komšiluka" obavili zadatak uz savete vrsnog kuvara Raše Vlačića! Izvor: Kurir televizija

StvarUkusa