Sastojci:

  • 1 kašika ulja
  • 1 glavica crnog luka ili ljutike
  • 150 g slanine iseckane na kockice
  • 500 g pečuraka isečenih na kriške
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 100 ml crvenog vina
  • 250 ml pavlake
  • 350 ml pilećeg bujona
  • 1 kašika vorčester sosa
  • 2 kašike soja sosa
  • malo soli i bibera
  • 2 kašike kukuruznog skroba
Zašto je korisno jesti pečurke?

Pečurke su bogat izvor vlakana, antioksidanasa i proteina. Pored toga sadrže malo kalorija. Bogate su vitaminima B i D, a sadrže i gvožđe, kalcijum i kalijum.

Recept za sos:

Kako biste napravili ovaj sos, zagrejte 1 kašiku ulja u tiganju, zatim dodajte 1 crni luk i 150 g slanine i pržite nekoliko minuta. Dodajte 500 g pečuraka i pržite nekoliko minuta, pa umešajte 2 kašike paradajz pirea i lagano propržite sa pečurkama.

Sipajte 100 ml crvenog vina i kuvajte dok vino ne ispari. Dodajte 250 ml pavlake i 350 ml pilećeg bujona i kuvajte oko 10 minuta. Začinite sa 1 kašikom vorčestersosa, 2 kašike soja sosa i malo soli i bibera.

Zgusnite sos tako što ćete skrob pomešati sa malo hladne vode. Uz mešanje, pažljivo dodajte skrob u sos, dok se ne zgusne do prave gustine. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i roštilj sos od paradajza, kakav još niste probali.

Pročitajte kako se pravi brzinski ajoli sos koji možete da jedete uz roštilj ili salate

BONUS VIDEO

Sos od pršute možete napraviti da začinite ovo jelo, a da li znate kako? Takmičari "Komšiluka" obavili zadatak uz savete vrsnog kuvara Raše Vlačića! Izvor: Sos od pršute možete napraviti da začinite ovo jelo, a da li znate kako? Takmičari "Komšiluka" obavili zadatak uz savete vrsnog kuvara Raše Vlačića!

StvarUkusa