Sastojci:
- 570 g čeri paradajza, isečenog na kockice
- 120 ml suvog belog vina
- 60 ml belog vinskog sirćeta
- 3 grančice majčine dušice, sitno iseckane
- 3 grančice bosiljka, listovi sitno iseckani
- 1 crni luk, grubo iseckan
- 1/2 kašičice celog zrna crnog bibera
- 2 velika žumanca
- so po ukusu
- 170 g putera
Recept za roštilj sos od paradajza:
Kako biste napravili ovaj sos, u šerpi zagrejte paradajz na srednje-jakoj vatri, povremeno mešajući, dok paradajz ne počne da ispušta tečnost, 3 do 5 minuta. Dovedite do ključanja, zatim smanjite vatru na srednju i kuvajte, povremeno mešajući, dok veći deo viška tečnosti ne ispari, 10 do 15 minuta.
Prebacite paradajz i sok u sitnu cediljku. Procedite ga drvenom kašikom i stružući pokretima procedite meso paradajza u posudu ispod; trebalo bi da imate oko 180 ml. Stavite proceđeni paradajz u tiganj i kuvajte na srednjoj vatri, često mešajući dok ne dobije tamniju crvenu boju, ne zgusne se i ne smanji na 120 ml, oko 2 do 4 minuta. Ostavite sa strane.
Pomešajte vino, sirće, stabljike začinsko bilja, crni luk i crni biber u maloj šerpi. Pustite da proključa na srednje-jakoj vatri, a zatim smanjite vatru na nisku da bi se održalo blago krčkanje. Kuvajte dok se tečnost ne smanji na oko 1,5 kašiku, 10 do 20 minuta.
Pažljivo procedite tečnost kroz sitno sito u malu posudu, pritiskajući čvrste sastojke poleđinom kašike da biste izvukli što više tečnosti. Pomešajte ovu tečnost od vina, sa žumancem i prstohvatom soli u činiji. Kuvajte puter u maloj šerpi na jakoj vatri, stalno mešajući, dok se ne otopi. Prebacite puter u mernu šolju.
Počnite štapnim blenderom da mutite mešavinu vina, žumanaca i soli, i dok blender radi sipajte vruć puter u šolju. Sos treba da bude gust i kremast. Dodajte 60 do 120 ml paradajz pirea koji ste prethodno napravii, mešajući dok se ravnomerno ne sjedini i ne postigne željena boja i ukus. Začinite solju po ukusu. Umešajte seckano začinsko bilje. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i začinjeni meksički cezar umak.
Pročitajte kako se pravi aromatični umak sa kiselim krastavčićima i mirođijom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze
Karfiol sa belim lukom iz rerne
Jednostavan burek sa spanaćem i sirom
Salata sa kuvanom pilećom džigericom, šampinjonima i topljenim sirom
Keksići sa pomorandžom i kikirikijem