Sastojci:

  • 1 kašika ulja
  • 1 srednji luk, iseckan
  • 1 crvena ljuta papričica, bez semenki, sitno iseckana
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 3 pileća filea bez kostiju i kože, isečena na trećine
  • 1,2 l pilećeg bujona
  • 115 g zelenih ljutih papričica
  • so i biber po ukusu
  • 425 g belog pasulja, oceđenog, ispranog
  • 360 g smrznutog kukuruza
  • 120 g pavlake za kuvanje
  • 1 avokado, tanko isečen, za serviranje
  • 60 g seckanog svežeg peršuna, za serviranje
  • 60 g tortilja čipsa, za serviranje
  • 60 g rendanog kačkavalja, za serviranje
Zašto je korisno da jedete paprike?

Paprike su bogate vitaminima A i C, kao i fitonutrijentima i vlaknima. Imaju antioksidativna svojstva i jačaju imunitet. Pored toga su izvor gvožđa, kalcijuma, folata, kalijuma, vitamina E, K i B6.

Recept za beli čili:

Kako biste napravili čili, prvo u šerpi na srednjoj vatri zagrejte ulje. Dodajte luk i papričice i pržite, mešajući, dok ne omekša, oko 8 minuta. Dodajte beli luk, origano i kim i pržite mešajući, dok ne zamiriše, oko 1 minut. Dodajte piletinu, bujon i zelene papričice, pa začinite solju i biberom.

Pustite da proključa, zatim smanjite vatru i krčkajte, nepoklopljeno, dok piletina ne omekša i ne skuva se, 10 do 12 minuta. Prebacite piletinu na tanjir i iseckajte je sa 2 viljuške.

Dodajte pasulj u šerpu i ostavite da proključa. Kuvajte, gnječeći oko četvrtinu pasulja drvenom kašikom, dok se blago ne zgusne, oko 10 minuta. Dodajte kukuruz i iseckanu piletinu i kuvajte, mešajući, dok se ne zagreje, još oko 1 minut.

Sklonite sa vatre i umešajte pavlaku. Sipajte čili u činije. Ukrasite avokadom, peršunom, čipsom i sirom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čili od ćuretine i crnog pasulja.

Pročitajte i kako da napravite ćureći čili za ručak?

BONUS VIDEO

Zapečena piletina u bešamel sosu Izvor: Zapečena piletina u bešamel sosu

StvarUkusa