Sastojci:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike ceđenog limunovog soka
- 470 g čeri paradajza, prepolovljenog
- 2 srednja krastavca, isečena na kockice
- 1/2 srednjeg ljubičastog luka, tanko isečenog na kriške
- 240 g maslina bez koštica, prepolovljenih
- 50 g izmrvljenog feta sira ili više
- 1/2 kašičice mlevene crvene paprike za ukrašavanje, opciono
Za giros:
- 450 g mlevenog mesa
- 1/2 kašičice fine morske soli
- 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
- 1 kašičica sušenog origana
- 1/2 kašičice mlevenog kima
- 1/2 velikog crnog luka isečenog na kockice od 2,5 cm
- 1 čen belog luka, tanko isečenog
- 85 g slanine isečene poprečno na kockice od 2,5 cm
Za caciki sos:
- 240 g rendanog krastavca
- 360 g grčkog jogurta
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 1/2 kašika ceđenog soka od limuna
- 1 kašika seckane sveže mirođije
- 2 srednja čena vrlo sitno iseckanog belog luka
- 1/2 kašičice fine morske soli
Za pripremu kinoe:
- 360 g suve kinoe temeljno isprane i oceđene
- 700 ml hladne vode
- 1/4 kašičice fine morske soli, opciono
Recept za grčki giros od mlevenog mesa:
Kako biste napravili giros, prvo pomešajte mleveno meso, so, biber, origano i kim u posudi i dobro promešajte rukama. Pokrijte i stavite u frižider 1 sat. Kada se smesa od mesa ohladi, zagrejte rernu na 150°C. Obložite pleh folijom i ostavite sa strane. U blender dodajte luk i beli luk, pa pulsirajte nekoliko puta da se samelje. Dodajte smesu od mesa i komade slanine, pa obradite u glatki pire.
Prebacite smesu od mesa na sredinu pleha obloženog folijom. Navlažite ruke i oblikujte meso u pravougaonik, približno 20 cm dužine, 12 cm širine i 3,8 cm visine. Pecite 30 do 35 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji 15 minuta pre sečenja. Napravite zatim caciki tako što ćete da umotate rendani krastavac u čistu kuhinjsku krpu i iscedite što više tečnosti iznad sudopere. Prebacite oceđeni krastavac u posudu.
Krastavcu dodajte jogurt, 1 kašiku maslinovog ulja, 2 kašike limunovog soka, mirođiju, beli luk i so, pa dobro promešajte da se sjedini. Poklopite i stavite u frižider do serviranja. Zatim skuvajte kinou tako što ćete da je ubacite u vodu i dodate so, pa promešajte da se sjedini.Kuvajte 15 minuta. Kada je gotovo, ostavite da odstoji 5 minuta, zatim promešajte viljuškom i ostavite da se malo ohladi.
Podesite rešetku rerne na najviši položaj i zagrejte je. Obložite pleh folijom. Prebacite veknu giros mesa na dasku za sečenje i pažljivo isecite poprečno na kriške debljine 3 mm. Poređajte kriške na pripremljeni pleh, ostavljajući malo prostora između svake. Pecite 2 minuta, dok kriške ne budu vruće, a ivice hrskave. Izvadite iz rerne i pokrijte folijom.
Prelijte kuvanu kinou sa 3 kašike maslinovog ulja i 2 kašike limunovog soka. Po želji lagano začinite solju i promešajte da se obloži. Začinjenu kinou rasporedite u 6 pojedinačnih činija. Na svaku činiju ravnomerno rasporedite paradajz, krastavce, crveni luk, masline, fetu i kriške giros mesa. Kašikom prelijte željenu količinu caciki sosa preko svake činije i ukrasite svežom mirođijom i mlevenom crvenom paprikom po želji i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i jednostavan recept za giros sa mlevenim mesom.
Pročitajte kako da napravite domaći giros sa piletinom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
