Sastojci:

Za testo:

  • 950 g brašna
  • 320 ml mlake vode
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 1 kašika aktivnog suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 1–2 kašike mleka, za premazivanje

Za smesu sa sirom:

  • 475 g feta sira, izmrvljenog
  • 240 g mocarela sira, rendanog
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • 1 kašičica sušenog peršuna
  • 1 kašičica sušene nane
  • so i biber po ukusu
  • 1–2 kašike maslinovog ulja
Zašto je korisno jesti sir?

Sir sadrži velike količine proteina, što je od suštinskog značaja u pomaganju da se održi postojeći i podstakne novi rast mišića. Osim vitamina A važnog za dobar vid, sir sadrži i popriličnu količinu vitamina B2, neophodnog za odvijanje važnih procesa metabolizma. Sir sadrži obilje kalcijuma, minerala o kojem ovise zdravlje i čvrstoća kostiju – a posebno je bitan u adolescenciji, trudnoći i u vreme dojenja. Odraslima se preporučuje 900-1.200 mg dnevno, a adolescentima i starijim osobama 1.200 mg dnevno.

Recept za čamičiće od testa punjene sirom i peršunom:

Kako biste napravili ove čamčiće, prvo pripremite testo. Koristeći mikser sa kukom za testo, pomešajte brašno, šećer, instant kvasac, so i mlaku vodu. Mešajte na maloj brzini dok smesa ne počne da se skuplja i izgleda blago mrvičasto. Polako dodajte maslinovo ulje i nastavite da mešate na srednjoj brzini 4–5 minuta, ili dok testo ne postane glatko, elastično i ne formira loptu.

Stavite testo u blago nauljenu posudu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu 1 sat ili dok se ne udvostruči. U međuvremenu pripremite fil. U srednjoj posudi pomešajte izmrvljeni feta sir, rendanu mocarelu, svež peršun, sušeni peršun i sušenu nanu. Dodajte so i biber po ukusu. Pospite 1–2 kašike maslinovog ulja i mešajte dok se dobro ne sjedini. Ostavite sa strane.

Zagrejte rernu na 190°C i obložite plehove papirom za pečenje. Umutite testo i podelite ga na 20 jednakih porcija. Svaku porciju oblikujte u lopticu i spljoštite je u oval, dužine oko 10 cm. Stavite kašiku smese sa sirom u sredinu svakog ovala.

Stisnite ivice testa zajedno na oba kraja, formirajući oblik čamca, ostavljajući sredinu otvorenom. Lagano pritisnite da biste učvrstili oblik. Premažite ivice testa mlekom. Pecite u zagrejanoj rerni 12–15 minuta, ili dok testo ne porumeni, a sir se ne otopi i blago porumeni. Servirajte toplo ili na sobnoj temperaturi. Možda ćete želeti da napravite i čamce od tikvica punjene piletinom i sirom.

Pročitajte kako se prave krompir čamci punjeni belim mesom i sirom

BONUS VIDEO

00:59
Recept za najbolje univerzalno testo za sve vrste peciva Izvor: Instagram/lifebymikeg

StvarUkusa