Da biste napravili ukusne i mekane kifle bitno je da dobro umesite testo. Kifle možete da pravite u slanoj ili slatkoj varijanti, to zavisi od vašeg ukusa. Ono što je bitno da testo ne mesite previše, da pravilno dodate sastojke, kao i da puste da odstoje koliko treba. Predlažemo vam da isprobate i ovaj recept za pletenica kifle punjene džemom koje možete da služite i kada su proslave koliko lepo izgledaju.
Sastojci:
- 250 ml mleka
- 3 kašike šećera
- 7 g suvog kvasca
- 65 g putera
- 1 jaje
- 1/4 kašičice soli
- 1 kesica vanilin šećera
- 500-520 g brašna
- 250 g gustog džema
- Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika vode
Recept za pletenica kifle punjene džemom:
Umesite testo
U posudi pomešajte toplo mleko, kašiku šećera, kvasac i 4 kašike brašna. Sve dobro sjedinite, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe 15 minuta. Zatim u aktivirani kvasac dodajte preostali šećer, jaje, vanilin šećer, istopljen puter (sobne temperature) i so. Sve dobro sjedinite, pa dodajte preostalo brašno i umesite testo. Nauljite testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe još 40 minuta. Premesite testo, ponovo pokrijte i ostavite još pola sata.
Oblikujte testo
Nakon tog vremena, ponovo kratko premesite testo, pa podelite na 10 jednakih delova. Oblikujte loptice i pokrijte ih krpom ili čistom kesom. Razvucite jednu lopticu, pa sipajte kašičicu džema. Preklopite džem testom, a preostalo isecite na trake. Uzmite dve trake i uvrtite ih, pa jednu podvucite ispod, a drugoj dodajte treću traku i ponovite postupak. Tako radite dok ne dođete do poslednje, pa i nju podvucite. Napravite oblik polumeseca. Na isti način sve napravite i preostale kiflice.
Pecite kiflice
Poređajte kiflice na pleh obložen pek papirom, pa pokrijte kesom ili krpom i ostavite da odstoje još nekih 15 minuta. Premažite žumancetom koje ste umutili sa toplom vodom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.
Pročitajte i ovo: Kiflice sa džemom od šljiva
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem