Da biste napravili ukusne i mekane kifle bitno je da dobro umesite testo. Kifle možete da pravite u slanoj ili slatkoj varijanti, to zavisi od vašeg ukusa. Ono što je bitno da testo ne mesite previše, da pravilno dodate sastojke, kao i da puste da odstoje koliko treba. Predlažemo vam da isprobate i ovaj recept za pletenica kifle punjene džemom koje možete da služite i kada su proslave koliko lepo izgledaju.
Sastojci:
- 250 ml mleka
- 3 kašike šećera
- 7 g suvog kvasca
- 65 g putera
- 1 jaje
- 1/4 kašičice soli
- 1 kesica vanilin šećera
- 500-520 g brašna
- 250 g gustog džema
- Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika vode
Recept za pletenica kifle punjene džemom:
Umesite testo
U posudi pomešajte toplo mleko, kašiku šećera, kvasac i 4 kašike brašna. Sve dobro sjedinite, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe 15 minuta. Zatim u aktivirani kvasac dodajte preostali šećer, jaje, vanilin šećer, istopljen puter (sobne temperature) i so. Sve dobro sjedinite, pa dodajte preostalo brašno i umesite testo. Nauljite testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe još 40 minuta. Premesite testo, ponovo pokrijte i ostavite još pola sata.
Oblikujte testo
Nakon tog vremena, ponovo kratko premesite testo, pa podelite na 10 jednakih delova. Oblikujte loptice i pokrijte ih krpom ili čistom kesom. Razvucite jednu lopticu, pa sipajte kašičicu džema. Preklopite džem testom, a preostalo isecite na trake. Uzmite dve trake i uvrtite ih, pa jednu podvucite ispod, a drugoj dodajte treću traku i ponovite postupak. Tako radite dok ne dođete do poslednje, pa i nju podvucite. Napravite oblik polumeseca. Na isti način sve napravite i preostale kiflice.
Pecite kiflice
Poređajte kiflice na pleh obložen pek papirom, pa pokrijte kesom ili krpom i ostavite da odstoje još nekih 15 minuta. Premažite žumancetom koje ste umutili sa toplom vodom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.
Pročitajte i ovo: Kiflice sa džemom od šljiva
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs