Ovaj recept donosi bogat i aromatičan obrok inspirisan indijskom kuhinjom. Sočivo postaje mekano i sočno, dok začinjeni puter dodatno pojačava ukus. Poslužite ga uz nan hleb ili pirinač i uživajte u svakom zalogaju.
Osnovne informacije
Kuhinja: Indijska
Tip jela: Glavno jelo / prilog
Porcije/Količina: 4
Vreme pripreme: 15 minuta + 2 sata natapanja
Vreme kuvanja: 30 minuta
Ukupno vreme: 2 h 45 min
Težina: Srednje
Sastojci:
- 1 šolja crvenog sočiva (oko 200 g), ispranog i natopljenog 2 sata
- ½ crnog luka
- 2 paradajza
- 2 ljute papričice
- 1 čen belog luka
- 1 kašika rendanog đumbira
- 2 kašike paradajz pirea
- ½ kašičice svakog: kima, korijandera, paprike, soli, kurkume, crnog bibera
- 1 kašičica povrtnog bujona ili 1 kocka bujona
- 3 šolje vrele vode
- 2 kašike putera
- 1 kašičica semena kima
- 1 kašičica paprike
- Svež korijander za ukrašavanje
- Biljno ulje
Priprema:
Pripremite sočivo
Dobro isperite sočivo. Potopite ga u vodu oko 2 sata.
Pripremite povrće
Pecite crni luk, paradajz i ljute papričice na rešetki šporeta dok ne porumene. Iseckajte ih i izblendirajte u glatku pastu.
Pripremite začinjenu bazu
Zagrejte tiganj sa malo ulja. Dodajte rendani beli luk i đumbir, kratko propržite. Umešajte paradajz pire i sve začine. Dodajte malo vrele vode i pastu od pečenog povrća, pa umešajte bujon.
Kuvajte sočivo
Dodajte natopljeno sočivo i 3 šolje vrele vode. Poklopite i krčkajte na srednjoj vatri 30 minuta.
Pripremite začinjeni puter
U drugom tiganju istopite puter. Dodajte seckani beli luk, seme kima i papriku. Kuvajte nekoliko sekundi dok ne zamiriše.
Završetak jela
Prelijte začinjeni puter preko kuvanog sočiva. Ukrasite svežim korijanderom. Poslužite toplo uz naan, pitom ili pirinač.
Prijatno!
Bonus video
