Ovaj recept donosi bogat i aromatičan obrok inspirisan indijskom kuhinjom. Sočivo postaje mekano i sočno, dok začinjeni puter dodatno pojačava ukus. Poslužite ga uz nan hleb ili pirinač i uživajte u svakom zalogaju.

Osnovne informacije

Kuhinja: Indijska

Tip jela: Glavno jelo / prilog

Porcije/Količina: 4

Vreme pripreme: 15 minuta + 2 sata natapanja

Vreme kuvanja: 30 minuta

Ukupno vreme: 2 h 45 min

Težina: Srednje

Sastojci:

  • 1 šolja crvenog sočiva (oko 200 g), ispranog i natopljenog 2 sata
  • ½ crnog luka 
  • 2 paradajza 
  • 2 ljute papričice
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika rendanog đumbira
  • 2 kašike paradajz pirea
  • ½ kašičice svakog: kima, korijandera, paprike, soli, kurkume, crnog bibera
  • 1 kašičica povrtnog bujona ili 1 kocka bujona
  • 3 šolje vrele vode
  • 2 kašike putera 
  • 1 kašičica semena kima
  • 1 kašičica paprike
  • Svež korijander za ukrašavanje
  • Biljno ulje
Savet:

Natapanje sočiva pre kuvanja čini ga mekšim i brže se kuva, dok puter sa začinima dodaje aromatičnu dubinu ukusa.

Priprema:

Pripremite sočivo

Dobro isperite sočivo. Potopite ga u vodu oko 2 sata.

Pripremite povrće

Pecite crni luk, paradajz i ljute papričice na rešetki šporeta dok ne porumene. Iseckajte ih i izblendirajte u glatku pastu.

Pripremite začinjenu bazu

Zagrejte tiganj sa malo ulja. Dodajte rendani beli luk i đumbir, kratko propržite. Umešajte paradajz pire i sve začine. Dodajte malo vrele vode i pastu od pečenog povrća, pa umešajte bujon.

Kuvajte sočivo

Dodajte natopljeno sočivo i 3 šolje vrele vode. Poklopite i krčkajte na srednjoj vatri 30 minuta.

Pripremite začinjeni puter

U drugom tiganju istopite puter. Dodajte seckani beli luk, seme kima i papriku. Kuvajte nekoliko sekundi dok ne zamiriše.

Završetak jela

Prelijte začinjeni puter preko kuvanog sočiva. Ukrasite svežim korijanderom. Poslužite toplo uz naan, pitom ili pirinač.

Prijatno!

Bonus video

00:26
Supa od sočiva Izvor: Instagram/inspiredtaste