Tikvice su omiljeno letnje povrće koje može da se sprema na milion načina. Sigurno ste probali neke od recepata sa tikvicama, jer one su odlične i kao prilog i kao glavno jelo, ali i kao salata. Isprobajte jednostavan recept za tikvice zapečene u rerni i na kraju prelivene sosom od jogurta. Osvežavajuće, lagane i ukusne.
Sastojci:
- 2 srednje tikvice
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica provansalske mešavine začina
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika balzamika
- 1 glavica belog luka
- 130 ml običnog jogurta
- 1 šaka mirođije
- 4-5 listova bosiljka
- 1 kašika limuna
Priprema:
Tikvice iseckite na kockice, pa pospite brašnom. Dodajte maslinovo ulje, provansalski začin i balzamiko. Sve dobro promešajte. Rasporedite na pleh obložen pek papirom. Pecite na 200°C oko 15 minuta. Sedam minuta pre nego što će tivice biti spremne, isecite vrh glavice belog luka, prelijte maslinovim uljem i umotajte u alu foliju. Stavite u rernu pored tikvica da se ispeče. U jogurt dodajte limunov sok, kao i seckanu mirđiju i bosiljak. Sačekajte da se tikvice ohlade. Izvucite iz ljuske i samljite viljuškom. Dodajte u sos sa jogurtom i dobro promešajte. Pomešajte sos sa tikvicama i lepo sjedinite.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem