Tikvice su omiljeno letnje povrće koje može da se sprema na milion načina. Sigurno ste probali neke od recepata sa tikvicama, jer one su odlične i kao prilog i kao glavno jelo, ali i kao salata. Isprobajte jednostavan recept za tikvice zapečene u rerni i na kraju prelivene sosom od jogurta. Osvežavajuće, lagane i ukusne. 

Sastojci:

  • 2 srednje tikvice
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica provansalske mešavine začina 
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika balzamika 
  • 1 glavica belog luka
  • 130 ml običnog jogurta 
  • 1 šaka mirođije 
  • 4-5 listova bosiljka 
  • 1 kašika limuna

Priprema:

Tikvice iseckite na kockice, pa pospite brašnom. Dodajte maslinovo ulje, provansalski začin i balzamiko. Sve dobro promešajte. Rasporedite na pleh obložen pek papirom. Pecite na 200°C oko 15 minuta. Sedam minuta pre nego što će tivice biti spremne, isecite vrh glavice belog luka, prelijte maslinovim uljem i umotajte u alu foliju. Stavite u rernu pored tikvica da se ispeče. U jogurt dodajte limunov sok, kao i seckanu mirđiju i bosiljak. Sačekajte da se tikvice ohlade. Izvucite iz ljuske i samljite viljuškom. Dodajte u sos sa jogurtom i dobro promešajte. Pomešajte sos sa tikvicama i lepo sjedinite. 

Izvor: Stvar ukusa