Punjene paprike su jelo koje se često nalazi na srpskoj trepzi, a ne samo da su preuksune, nego se i lako pripremaju. Postoji mnogo recepata za punjene paprike i u svakoj zemlji se prave drugačije, a mi vam donosimo najbolji. Ove paprike se pune klasičnim nadevom od mlevenog mesa i pirinča, ali ono što ih čini posebnim je i dodatak sojinog sosa, kao i smesa od sira, pavlake i mirođije. Uživajte!

Sastojci:

  • 100 g pirinča
  • 250 ml vode
  • 3 paprike
  • 1 crni luk 
  • 500 g mlevenog mesa
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika paradajz paste
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašičica italijanskog začina
  • 2 čena belog luka
  • 100 g sira
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 1 veza mirođije

Recept za punjenje paprike sa mlevenim mesom i sojinim sosom:

18:15
Korak 1

Pripremite sastojke 

Pirinač operite, pa skuvujate u posoljenoj vodi (250 ml). U mleveno meso dodajte sitno seckani crni luk i rendanu šargarpeu, pa sve dobro sjedinite. Zatim dodajte kuvani pirinač, paradajz pastu, sojin sos, italijanski začin, so, biber, mleveni beli luk i opet sve dobro sjedinite.

18:15
Korak 2

Napunite i pecite paprike 

Paprike isecite na pola, pa očistite od semenki. Zatim ih nauljite i posolite, pa napunite nadevom od mlevenog mesa. Poređajte u tepsiju i pecite na 190°C oko 40 minuta. 

18:15
Korak 3

Dekorišite punjene paprike

U posudi pomešajte rendani sir sa kiselom pavlakom i seckanom mirođijom, pa sve dobro sjedinite. Dobijenu smesu sipajte preko pečenih paprika i vratite u rernu, pa pecite još 5-10 minuta. 

Pročitajte i ovo: Američki recept za punjene paprike

BONUS VIDEO: 

Kako se najlakše seče paprika TikTok/kellyscleankitchen

(StvarUkusa/S.B.)