Punjene paprike su jelo koje se često nalazi na srpskoj trepzi, a ne samo da su preuksune, nego se i lako pripremaju. Postoji mnogo recepata za punjene paprike i u svakoj zemlji se prave drugačije, a mi vam donosimo najbolji. Ove paprike se pune klasičnim nadevom od mlevenog mesa i pirinča, ali ono što ih čini posebnim je i dodatak sojinog sosa, kao i smesa od sira, pavlake i mirođije. Uživajte!
Sastojci:
- 100 g pirinča
- 250 ml vode
- 3 paprike
- 1 crni luk
- 500 g mlevenog mesa
- 1 šargarepa
- 1 kašika paradajz paste
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašičica italijanskog začina
- 2 čena belog luka
- 100 g sira
- 2 kašike kisele pavlake
- 1 veza mirođije
Recept za punjenje paprike sa mlevenim mesom i sojinim sosom:
Pripremite sastojke
Pirinač operite, pa skuvujate u posoljenoj vodi (250 ml). U mleveno meso dodajte sitno seckani crni luk i rendanu šargarpeu, pa sve dobro sjedinite. Zatim dodajte kuvani pirinač, paradajz pastu, sojin sos, italijanski začin, so, biber, mleveni beli luk i opet sve dobro sjedinite.
Napunite i pecite paprike
Paprike isecite na pola, pa očistite od semenki. Zatim ih nauljite i posolite, pa napunite nadevom od mlevenog mesa. Poređajte u tepsiju i pecite na 190°C oko 40 minuta.
Dekorišite punjene paprike
U posudi pomešajte rendani sir sa kiselom pavlakom i seckanom mirođijom, pa sve dobro sjedinite. Dobijenu smesu sipajte preko pečenih paprika i vratite u rernu, pa pecite još 5-10 minuta.
Pročitajte i ovo: Američki recept za punjene paprike
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs