Sastojci:
- 350 g kupina
- 190 g šećera
- 200 ml vode
- sok od 1 limuna
Recept za domaći sirup od kupina:
Očistite i isperite kupine. U šerpi pomešajte šećer, vodu i kupine. Zagrevajte na srednje jakoj vatri dok ne provri, povremeno mešajući. Kada omekšaju, nežno razbijte omekšane bobice zadnjom stranom kutlače. Kuvajte 6-8 minuta dok se bobice ne raspadnu u semenke i dok sirup ne postane svetlo ljubičasti.
Skinite sa vatre i procedite bobice i semenke kroz sitno sito. Bacite semenke. Umešajte svež sok od limuna da biste istakli aromu, ne radi se o dodavanju arome limuna, već o pojačavanju nota kupine. Ostavite da se ohladi po potrebi i upotrebite odmah ili čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 2 nedelje.
Sirup od kupina je idealan dodatak pripremi drugih poslastica, a možete i da ga razblažite u sok. Ako volite kupine, možda ćete želeti da napravite i slatko od kupina.
Pročitajte i kako se pravi kupinovo vino
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus