Sastojci:
- 680 g zrelog paradajza
- 120 g seckanih maslina
- 60 g sitno seckane nane
- 60 g sitno seckanog peršuna
- 60 g sitno seckanog mladog luka
- 90 g feta sira, izmrvljenog
- 1/2 kašičice sušenog origana
- 1 kašičica praška za pecivo
- so, po ukusu
- crni biber, po ukusu
- 2 kašike prezli
- 125 g univerzalnog brašna
- 1 kašika griz brašna
Recept za uštipke sa paradajzom po grčkom receptu:
Kako biste napravili uštipke, prvo očistite paradajz od semenki i iseckajte ga. Isecite ga na četvrtine, zatim pažljivo odvojite semenke od mesa i bacite semenke. Iseckajte meso na komadiće i stavite ga u činiju.
U činiju sa paradajzom dodajte nanu, peršun, mladi luk, sušeni paradajz, feta sir, origano, prašak za pecivo, so, biber, prezle, brašno i griz.
Lagano promešajte da se sastojci sjedine, bez previše mešanja kako bi feta sir zadržao mrvičastu teksturu. Zatim dodajte maslinovoulje i lagano promešajte. Smesa treba da bude gusta i pomalo suva. Zagrejte tiganj. Dodajte nekoliko kašika maslinovog ulja u tiganj i zagrejte na srednjoj vatri. Obložite veliki tanjir ili pleh papirnim ubrusima i postavite blizu šporeta.
Da biste oblikovali uštipak, koristite dve velike metalne kašike. Jednom zahvatite veliku kašiku testa, a zatim lagano prebacujte testo između kašika, okrećući i zaglađujući svaku stranu dok ne formirate čvrstu loptu. Stavite oblikovane uštipke u vruće ulje i lagano ih spljoštite poleđinom kašike da biste napravili oblik palačinke.
Pržite oko 3 minuta sa svake strane i dodajte ulje po potrebi. Prebacite pečene uštipke na pripremljeni tanjir ili pleh da se ocede. Servirajte uz umak po želji. Uživajte! Možda ćete želeti da saznate kako se prave i najukusniji uštipci od krompira.
Pročitajte kako se prave uštipci sa sirom i ljutom paprikom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
