Sastojci:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 3 čena belog luka
  • 100 g spanaća
  • 200 g konzerviranog belog pasulja
  • 4 jajeta
  • prstohvat morske soli
  • prstohvat crnog bibera

Za romesko sos:

  • 5 pečenih crvenih paprika iz tegle
  • 60 g paradajz paste
  • 1 čen belog luka
  • 8 pečenih badema
  • 8 pečenih lešnika
  • 1 kašičica sirćeta
  • 60 ml maslinovog ulja
  • prstohvat morske soli
  • prstohvat crnog bibera
Zašto treba da jedete jaja:

Jaja su bogata vitaminom A, folatima, vitaminima B kompleksa, fosforom i selenom. Sadrže i vitamin D, E, K, kalcijum i cink. Zbog brojnih nutritivnih svojstava, korisna su za zdravlje.

Recept za španski omlet sa spanać i belim pasuljem:

Kako biste napravili omlet, prvo napravite romesko sos. Dodajte 5 pečenih crvenih paprika iz tegle u kuhinjski procesor, zajedno sa paradajz pastom, 1 čenom belog luka, 8 pečenih badema i 8 pečenih lešnika, 1 kašičicom sirćeta i maslinovim uljem. Začinite morskom solju i crnim biberom i uključite kuhinjski procesor na malu brzinu, 2 do 3 minuta ili dok ne dobijete kremasti sos bez grudvica. Ostavite ga sa strane.

Grubo iseckajte 3 čena belog luka, grubo iseckajte spanać, ocedite beli pasulj u cediljku i isperite pod hladnom vodom i razbijte 4 jaja u veliku posudu, pa začinite morskom solju i crnim biberom i umutite.

Zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri i dodajte 2 kašike maslinovog ulja, posle 2 minuta dodajte seckani beli luk, pomešajte sa maslinovim uljem, posle 1 minuta dodajte seckani spanać i promešajte. Kada sav spanać usahne (oko 1 do 2 minuta), dodajte oceđeni beli pasulj i začinite morskom solju i crnim biberom. Lagano promešajte dok se dobro ne sjedini, zatim sve prebacite u posudu sa umućenim jajima, opet lagano promešajte i ostavite da odstoji nekoliko minuta.

U međuvremenu, zagrejte isti tiganj na srednjoj vatri i dodajte 1 kašiku maslinovogulja, promešajte tako da pokrije celu površinu tiganja. Nakon nekoliko minuta dodajte smesu sa jajima u tiganj, lagano promešajte da se sve ravnomerno rasporedi, pa posle 3 minuta lagano preklopite omlet na pola. Posle 30 sekundi ga okrenite da se ispeče i sa druge strane, pa sklonite sa vatre. Isecite omlet na 4 jednaka dela i svaki komad prelijte romesko sosom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i omlet sa povrćem iz rerne.

Pročitajte kako se prave omlet rolnice punjene sirom, paprikom i majonezom

BONUS VIDEO

02:18
ROBOTE, NAPRAVI MI OMLET! Vaše je samo da izaberete sastojke, a mašina sve ostalo radi sama! (VIDEO) Izvor: Amtv

StvarUkusa