Jesen nam sa sobom donosi razne ukusne i mirisne plodove, a jedan od njih su i dunje. Ukoliko pravite slatko ili kompot, sačuvajte koru i od nje napravite liker od dunja. Ovaj slatki aperitiv lako se pravi, samo je potrebno malo strpljenja. Birajte zdrave i zrele plodove bez oštećenja, a veoma je važno da dunju dobro operete da biste sa kore uklonili eventualne tragove pesticida. Domaći liker od dunja je nezaobilazan kada dočekujete goste, a po ovom receptu su ga pravile naše bake.
- Sastojci:
- 1 kg dunja
- 1 l rakije ili votke
- 300 g šećera
- 300 ml vode
Priprema:
Dunje operite, pa im ogulite koru i stavite je u teglu veće zapremine. Koru prelijte alkoholom, zatvorite poklopac i ostavite teglu na tamnom mestu da odstoji oko mesec i po dana. Nakon što je dunja odstajala, pripremite šećerni sirup. Vodu i šećer prokuvajte i mešajte da se šećer u potpunosti rastopi. Vodite računa da vam ne zagori. Dobijeni sirup sipajte u teglu sa dunjama, sve dobro izmešajte i procedite kroz gustu gazu. Dobijeni liker sipajte u sterilisane flaše, zatvorite poklopac i čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Najbolje je da odstoji bar dve nedelje pre konzumiranja.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus