Jesen nam sa sobom donosi razne ukusne i mirisne plodove, a jedan od njih su i dunje. Ukoliko pravite slatko ili kompot, sačuvajte koru i od nje napravite liker od dunja. Ovaj slatki aperitiv lako se pravi, samo je potrebno malo strpljenja. Birajte zdrave i zrele plodove bez oštećenja, a veoma je važno da dunju dobro operete da biste sa kore uklonili eventualne tragove pesticida. Domaći liker od dunja je nezaobilazan kada dočekujete goste, a po ovom receptu su ga pravile naše bake.
- Sastojci:
- 1 kg dunja
- 1 l rakije ili votke
- 300 g šećera
- 300 ml vode
Priprema:
Dunje operite, pa im ogulite koru i stavite je u teglu veće zapremine. Koru prelijte alkoholom, zatvorite poklopac i ostavite teglu na tamnom mestu da odstoji oko mesec i po dana. Nakon što je dunja odstajala, pripremite šećerni sirup. Vodu i šećer prokuvajte i mešajte da se šećer u potpunosti rastopi. Vodite računa da vam ne zagori. Dobijeni sirup sipajte u teglu sa dunjama, sve dobro izmešajte i procedite kroz gustu gazu. Dobijeni liker sipajte u sterilisane flaše, zatvorite poklopac i čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Najbolje je da odstoji bar dve nedelje pre konzumiranja.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem