Kesten, bundeva, cimet i jabuke su prva asocijacija na jesen. Iz svakog ugla miriše neka od poslastica pripremljena sa ovim namirnicama. Sada je sezona bundeve, a kako je pita od ovog povrća je jedna od najlepših, isprobajte i džem. Garantovano će vam se dopasti, ako ste ljubitelj bundeve, a može da se koristi i kada se spremaju poslastice.
- Sastojci:
- 500 g bundeve
- 3/4 šolje šećera
- 1/4 šolje javorovog sirupa
- 1,5 kašičica mlevenog cimeta
- 1/2 kašičice mlevenog đumbira
- 1/4 kašičice sveže rendanog muskatnog oraščića
- prstohvat mlevenih karanfilića
- prstohvat soli
- prstohvat kajenskog bibera
- 1 šolja soka od jabuke
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1 kašika hladnog neslanog putera
Priprema:
Oljuštite koru bundeve, pa je isecite na manje komade. Kuvajte dok ne omekne, a zatim je ispasirajte. U pire od bundeve dodajte šećer, javorov sirup, cimet, đumbir, muskatni oraščić, karanfilić, so, kajenski biber, sok od jabuke i jabukovo sirće. Sve dobro promešajte i kuvajte dok ne krene da ključa, povremeno promešajte. Nakon toga smanjite temepraturu i kuvajte dok se smesa ne zgusne i smanji za pola, oko 45-60 minuta. Povremeno promešajte. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi 10 minuta. Dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Ohladite na sobnoj temepraturi. Sipajte džem od bundeve u hermetički zatvorenu posudu i ostavite u frižideru preko noći, a nakon toga možete da jedete. Čuvajte u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem