Orahovaču je najbolje pripremati krajem maja i početkom juna jer ćete tada naći najlepše plodove mladih oraha. Ovu ukusna rakiju može svako da napravi, jedino što vam je potrebno je malo strpljenja. Ako želite da rakija od oraha bude svetlija onda vam savetujemo da stavite manje oraha, a takođe i količinu šećera možete da smanjite. Kada pravite orahovaču, takođe je bitno da birate zdrave i neoštećene plodove. Orasi u tegli sa šećerom i rakijom mogu stajati i više meseci. Ako tako odlučite, onda teglu posle isteka perioda od 40 dana sklonite na hladno i mračno mesto.
- Sastojci:
- 40 zelenih oraha u ljusci
- 1 kg šećera
- 1 l lozove rakije
- 1 veća tegla
- štapić vanile (po želji)
- štapić cimeta (po želji)
- karanfilić (po želji)
- 10 zrna kafe (po želji)
- 1 limun ili 1 narandža (po želji)
Priprema:
Pre nego što krenete da čistite orahe stavite rukavice. Onda ih očistite od peteljki, pa ih operite i osušite. Svaki orah probušite iglom, a ukoliko su krupniji isecite ih na polovine. Još je bolje ako ih sitno iseckate, jer će liker biti aromatičniji. Pripremljene orahe (iseckane ili probušene) poređajte u veliku teglu i pospite šećerom. Prekrijte gazom, pa teglu stavite na sunce da stoji 28 dana. Ukoliko primetite da se šećer ne rastapa, možete blago protresti teglu s vremena na vreme. Kada prođe ovih 28 dana sipajte rakiju. Sada hermetički zatvorite i ostavite da stoji još 40 dana na suncu. U ovom trenutku, pre nego što je zatvorite, možete da dodate začine po želji. Jedino limun dodajte krupno sečen sa sve korom tek posle 30 dana.Nemojte da stavljate sve začine i voće, nego odaberite. Kada istekne rok od 40 dana izvadite orahte i začine ili voće, pa pretočite rakiju u sterilisane flaše. Ako ste seckali orahe onda procedite. Flaše dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu najmanje 2 meseca da rakija "sazri".
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem