Jednostavni sastojci za ukusan ručak.
Sastojci:
- pakovanje makarona od 400-500 g
- 2 čaše kisele pavlake (2x180g)
- 1 l jogurta
- 3 jajeta
- možda 1-2 dcl mleka (u tekstu piše zašto)
- 1 kašika soli
- 1/5 dcl ulja
- 150 g pečenice
- 150 g trapista, edamera ili slično
Priprema:
U šerpi pomešajte kiselu pavlaku, jaja, ulje, so. Dolijte jogurt, mešajući žicom. Sipajte makarone u jogurt, pomešajte. E sad, ako vam makaroni nisu pokrivene, dolijte mleka toliko da tečnost potpuno prekrije makarone.
Ovako pripremljene makarone stavite da se kuvaju na srednjoj jačini ringle. Kada jogurt provri (tj. cela mešavina), počeće da se stvaraju sitne grudvice, nalik siru. To je dobro. Kuvajte dok makaroni ne omekšaju, ali ne moraju biti potpuno kuvani.
U pekač (ako nije nelepljive površine) stavite papir za pečenje, pa prekrijte dno makaronima, otprilike trećinom mase. Poslažite preko njih tanko sečenu pečenicu. Prekrijte drugom trećinom makarona. Sad poslažite tanko sečen trapist (ili neki drugi tvrdi sir). Sipajte preostale makarone i poravnajte ih.
Pekač poklopite ili prekrijte alu folijom i pecite makarone tako poklopljene 20-tak minuta na 200°C. Onda ih otklopite, skinite foliju, pa zapecite dok ne porumene. Nemojte ostaviti baš jako dugo, da vam se ne bi sasušili i postali jako hrskavi na površini (sem ako baš tako volite).
Pečene makarone prekrijte tacnom, pa prevrnite da kao torta ispadnu na istu. Ostavite ih 15-tak minuta da se prohlade, lakše ćete ih iseći.
Ovako zapečene makarone možete poslužiti kbez ičeg, a možete i uz kiselo mleko, pavlaku, kečap…
Izvor: Kuvajmo-blogovski.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem