Italijasnka kuhinja je svima omiljena jer je sve ukusno, a relativno se brzo priprema. Oni su poznati kao narod koji ceni dobar obrok, a najbitniji je ručak. Služi se po nekoliko tanjira, a najbitnije im je da se okupe prijatelji i porodica. Pre obroka dobije se aperitiv i to je obično proseko. Ručak se sastoji od 4 tanjira: prvi je predjelo, drugi testenina, treći glavno jelo, a četvrti tanjir je desert. Na kraju ide espreso ili jak probavni liker.
Italijani za predjelo obično služe bruskete, u drugom tanjiru se poslužuje testenina sa plodovima mora ili po želji, dok je treći tanjir meso ili riba sa povrćem, a četvrti tiramisu ili neki drugi desert. Ovo se obično pošutuje u manjim gradovima.
Oni imaju i peti tanjir da tako nazovemo i to obično u primorskim mestima. On se poslužuje između prvog i drugog tanjira, a to su razne vrste školjki i rakova.
Sastojci:
- 3 šolje paradajz sosa
- 400 g mocarela sira
- 1 šolja krem sira ili kisele pavlake
- 50 g parmezana
- 1/4 šolje ulja
- 500 g testenine
Priprema:
Skuvajte testetninu. U vatrostalnu posudu sipajte paradajz sos, rednanu mocarelu ili neki drugi tvrdi sir, pavlaku ili krem sir, parmezan, ulje, so, biber, origano, pa pecite na 180°C oko 20 minuta. Promešajte, pa sipajte kuvanu testeninu i opet promešajte. Pospite seckanim peršunom i sa još malo rendanog sira. Vratite u rernu da se sir otopi.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus