Italijasnka kuhinja je svima omiljena jer je sve ukusno, a relativno se brzo priprema. Oni su poznati kao narod koji ceni dobar obrok, a najbitniji je ručak. Služi se po nekoliko tanjira, a najbitnije im je da se okupe prijatelji i porodica. Pre obroka dobije se aperitiv i to je obično proseko. Ručak se sastoji od 4 tanjira: prvi je predjelo, drugi testenina, treći glavno jelo, a četvrti tanjir je desert. Na kraju ide espreso ili jak probavni liker.

Italijani za predjelo obično služe bruskete, u drugom tanjiru se poslužuje testenina sa plodovima mora ili po želji, dok je treći tanjir meso ili riba sa povrćem, a četvrti tiramisu ili neki drugi desert. Ovo se obično pošutuje u manjim gradovima. 

Oni imaju i peti tanjir da tako nazovemo i to obično u primorskim mestima. On se poslužuje između prvog i drugog tanjira, a to su razne vrste školjki i rakova.

Sastojci:

  • 3 šolje paradajz sosa
  • 400 g mocarela sira
  • 1 šolja krem sira ili kisele pavlake 
  • 50 g parmezana
  • 1/4 šolje ulja
  • 500 g testenine

Priprema: 

Skuvajte testetninu. U vatrostalnu posudu sipajte paradajz sos, rednanu mocarelu ili neki drugi tvrdi sir, pavlaku ili krem sir, parmezan, ulje, so, biber, origano, pa pecite na 180°C oko 20 minuta. Promešajte, pa sipajte kuvanu testeninu i opet promešajte. Pospite seckanim peršunom i sa još malo rendanog sira. Vratite u rernu da se sir otopi. 

Izvor: Stvar ukusa