Obično se kada je svečani ručak ili slava, posle predjela, a pre glavnog jela služi supa ili čorba. Gosti se uvek raduju ovom ukusnom obroku, a ako sada obeležavate u krugu porodice, napravite pravi svečani ručak, da proslavite slavu kako dolikuje.

Pogledajte naše predloge za zanimljive i ukusne čorbe koje će se svima dopasti.

Teleća čorba

ČORBA kao obavezan obrok između predjela i glavnog jela na svakoj SVEČANOJ TRPEZI: Pogledajte naših 5 predloga
Foto: Shutterstock teleca-corba-2

Sastojci:

  • 500 g telećeg mesa od buta ili vrata
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 veza zeleni (2 šargarepe, paškanat, peršun)
  • 1 koren celera
  • 2 krompira
  • 1 dcl ulja
  • 2 kašike brašna
  • 2 dcl kisele pavlake
  • 1 žumance
  • so, biber, lorber, malo peršunovog lista

Priprema:

Crni luk sitno iseckajte, pa izdinstajte na ulju. Dodajte meso isečeno na kockice (i kosti, ako ima), nalijte vodom da ogrezne i dinstajte na tihoj vatri oko sat vremena.

Dodajte povrće iseckano na kockice, posolite, pobiberite, pa nalijte oko 2 litra vode.

Napravite i zapršku od brašna, pa sve zajedno kuvajte još nekih pola sata. Pred serviranje u gotovu čorbu umešajte pavlaku sa umućenim žumancetom i pospite sitno seckanim peršunom.

Po želji, teleća čorba se može zakiseliti sirćetom ili limunovim sokom.

Krem čorba od krompira

ČORBA kao obavezan obrok između predjela i glavnog jela na svakoj SVEČANOJ TRPEZI: Pogledajte naših 5 predloga
Foto: Shutterstock krem-corba-od-krompira-3

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 100 g korena celera
  • 500 ml bistre supe
  • so, biber
  • 1 kašika maslaca
  • šargarepa
  • 200 ml pavlake
  • vezica vlašca

Priprema:

Krompir i koren celera očistite, sitno iseckajte, operite i kuvajte oko 20 minuta u bistroj supi. Šargarepu očistite, operite i izrežite na fine štapiće.

Pažljivo dinstajte na maslacu ne više od 5 minuta. Krompir i celer u supi usitnite, pa dodajte pavlaku i sve polako zagrejte. Posolite i pobiberite. Vlašac dobro operite i isecite na sitne kolutove.

Gotovu supu dekorisati vlašcem po želji i poslužiti.

Bela čorba sa piletinom i povrćem

ČORBA kao obavezan obrok između predjela i glavnog jela na svakoj SVEČANOJ TRPEZI: Pogledajte naših 5 predloga
Foto: CooKing bela-corba-od-piletina-i-povrca

Sastojci:

  • 500 g pilećeg mesa (belo meso, batak, karabatak)
  • 500 g krompira
  • 100 g šargarepe
  • 30-50 g celera
  • 30 g paškanata
  • 100-140 g crnog luka
  • so, biber
  • 2 kašičice biljnog začina
  • 1-2 lovorova lista
  • 1 jaje
  • 1 kašika brašna
  • 3 kašike kisele pavlake
  • 1 kašičica senfa
  • 2 l vode

Priprema:

Krompir isecite na kockice, piletinu takođe i sve ubacite u šerpu zajedno sa šargarepom, lukom, celerom i paškanatom. Posolite, stavite lovorov list, sipajte vodu i stavite na ringlu da provri. Skinite penu, pa kuvajte još 30 minuta na laganoj vatri.

Iz čorbe izvadite celer, paškanat, šargarepu, luk i ispasirajte sa kašikom brašna i malo vode iz supe. Smesu vratite u čorbu, dodajte biljni začin, promešajte.

U posudi umutite jaje pavlakom, senfom i malo soli. U smesu dodajte što više tečnosti iz čorbe sve vreme mešajući kako se ne bi stvorile grudvice i jaje ne bi skuvalo. Zatim tu smesu vratite u čorbu, promešajte i služite.

Juneća čorba

ČORBA kao obavezan obrok između predjela i glavnog jela na svakoj SVEČANOJ TRPEZI: Pogledajte naših 5 predloga
Foto: letina kuhinja juneca-corba

Sastojci:

  • 300 g junetine
  • 1 paškanat
  • 2 šargarepe
  • 1 crvena paprika
  • 1 glavica crnog luka
  • 1-2 kašike brašna
  • sveži peršun
  • malo mleka i pavlake
  • 1 jaje
  • majčina dušica
  • biber, beli luk, so i suvi začin
  • ulje

Priprema:

Na malo ulja propržite crni luk, dodajte meso, suvi začin, list lovora i vodu, pa dinstajte oko 10-15 minuta. Zatim ubacite svo povrće koje ste prvobitno iseckali na sitne kockice. Nakon desetak minuta dodajte začine po ukusu, nalijte vodom (oko 100ml) poklopite i na umerenoj temperaturi kuvajte 50-60 minuta (uz dodavanje vode). Dodajte belu zapršku (kašika brašna i malo vode) i prokuvajte. Umutite jaje, dodajte 2 kašike pavlake, 3 kašike mleka, sve sjedinite i sipajte u čorbicu. Pospite svežim peršunom.

Čorba od mirođije

ČORBA kao obavezan obrok između predjela i glavnog jela na svakoj SVEČANOJ TRPEZI: Pogledajte naših 5 predloga
Foto: Shutterstock corba-od-mirodije-2

Sastojci:

  • 5 glavica crnog luka
  • manja glavica celera
  • 2 kašike masti ili ulja
  • veza mirođije
  • kiselo mleko
  • žumance
  • sirće
  • so

Priprema:

Crni luk isecite na rebarca, a ostatak sastojaka isto iscekajte. Sipajte vodu i kuvajte dok ne omekša, zatim izgnječite, propasirajte, tako da se dobije gusta tečnost. Začinite žumancetom i kiselim mlekom, a sirće dodajte po ukusu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs