Obično se kada je svečani ručak ili slava, posle predjela, a pre glavnog jela služi supa ili čorba. Gosti se uvek raduju ovom ukusnom obroku, a ako sada obeležavate u krugu porodice, napravite pravi svečani ručak, da proslavite slavu kako dolikuje.
Pogledajte naše predloge za zanimljive i ukusne čorbe koje će se svima dopasti.
Teleća čorba
Sastojci:
- 500 g telećeg mesa od buta ili vrata
- 1 glavica crnog luka
- 1 veza zeleni (2 šargarepe, paškanat, peršun)
- 1 koren celera
- 2 krompira
- 1 dcl ulja
- 2 kašike brašna
- 2 dcl kisele pavlake
- 1 žumance
- so, biber, lorber, malo peršunovog lista
Priprema:
Crni luk sitno iseckajte, pa izdinstajte na ulju. Dodajte meso isečeno na kockice (i kosti, ako ima), nalijte vodom da ogrezne i dinstajte na tihoj vatri oko sat vremena.
Dodajte povrće iseckano na kockice, posolite, pobiberite, pa nalijte oko 2 litra vode.
Napravite i zapršku od brašna, pa sve zajedno kuvajte još nekih pola sata. Pred serviranje u gotovu čorbu umešajte pavlaku sa umućenim žumancetom i pospite sitno seckanim peršunom.
Po želji, teleća čorba se može zakiseliti sirćetom ili limunovim sokom.
Krem čorba od krompira
Sastojci:
- 500 g krompira
- 100 g korena celera
- 500 ml bistre supe
- so, biber
- 1 kašika maslaca
- šargarepa
- 200 ml pavlake
- vezica vlašca
Priprema:
Krompir i koren celera očistite, sitno iseckajte, operite i kuvajte oko 20 minuta u bistroj supi. Šargarepu očistite, operite i izrežite na fine štapiće.
Pažljivo dinstajte na maslacu ne više od 5 minuta. Krompir i celer u supi usitnite, pa dodajte pavlaku i sve polako zagrejte. Posolite i pobiberite. Vlašac dobro operite i isecite na sitne kolutove.
Gotovu supu dekorisati vlašcem po želji i poslužiti.
Bela čorba sa piletinom i povrćem
Sastojci:
- 500 g pilećeg mesa (belo meso, batak, karabatak)
- 500 g krompira
- 100 g šargarepe
- 30-50 g celera
- 30 g paškanata
- 100-140 g crnog luka
- so, biber
- 2 kašičice biljnog začina
- 1-2 lovorova lista
- 1 jaje
- 1 kašika brašna
- 3 kašike kisele pavlake
- 1 kašičica senfa
- 2 l vode
Priprema:
Krompir isecite na kockice, piletinu takođe i sve ubacite u šerpu zajedno sa šargarepom, lukom, celerom i paškanatom. Posolite, stavite lovorov list, sipajte vodu i stavite na ringlu da provri. Skinite penu, pa kuvajte još 30 minuta na laganoj vatri.
Iz čorbe izvadite celer, paškanat, šargarepu, luk i ispasirajte sa kašikom brašna i malo vode iz supe. Smesu vratite u čorbu, dodajte biljni začin, promešajte.
U posudi umutite jaje pavlakom, senfom i malo soli. U smesu dodajte što više tečnosti iz čorbe sve vreme mešajući kako se ne bi stvorile grudvice i jaje ne bi skuvalo. Zatim tu smesu vratite u čorbu, promešajte i služite.
Juneća čorba
Sastojci:
- 300 g junetine
- 1 paškanat
- 2 šargarepe
- 1 crvena paprika
- 1 glavica crnog luka
- 1-2 kašike brašna
- sveži peršun
- malo mleka i pavlake
- 1 jaje
- majčina dušica
- biber, beli luk, so i suvi začin
- ulje
Priprema:
Na malo ulja propržite crni luk, dodajte meso, suvi začin, list lovora i vodu, pa dinstajte oko 10-15 minuta. Zatim ubacite svo povrće koje ste prvobitno iseckali na sitne kockice. Nakon desetak minuta dodajte začine po ukusu, nalijte vodom (oko 100ml) poklopite i na umerenoj temperaturi kuvajte 50-60 minuta (uz dodavanje vode). Dodajte belu zapršku (kašika brašna i malo vode) i prokuvajte. Umutite jaje, dodajte 2 kašike pavlake, 3 kašike mleka, sve sjedinite i sipajte u čorbicu. Pospite svežim peršunom.
Čorba od mirođije
Sastojci:
- 5 glavica crnog luka
- manja glavica celera
- 2 kašike masti ili ulja
- veza mirođije
- kiselo mleko
- žumance
- sirće
- so
Priprema:
Crni luk isecite na rebarca, a ostatak sastojaka isto iscekajte. Sipajte vodu i kuvajte dok ne omekša, zatim izgnječite, propasirajte, tako da se dobije gusta tečnost. Začinite žumancetom i kiselim mlekom, a sirće dodajte po ukusu.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem