Nijedno povće nema toliku količinu vitamina i minerala kao cvekla, koji izuzetno povoljno utiču na celokupan organizam. Iako se na našoj trpezi najčešće konzumira kao zimnica, daleko je zdravija i korisnija da se jede sveža.

Potaž od cvekle se izuzetno lako pravi, a potrebno vam je svega nekoliko sastojaka. Pored toga što je veoma zdrav, pripremljen na ovaj način biće ukusan, a sigurno će se svideti najvećim probirljivcima.

Sastojci:

  • 1 kg cvekle
  • 400 g gustog jogurta
  • sok od jednog limuna
  • so, biber
  • malo seckanog peršuna

Priprema:

Cveklu dobro operite, ogulite koru i isecite na krupnije kocke. Kuvajte je u vodi u kojoj ste dodali prstohvat soli, oko pola sata ili dok ne omekša u potpunosti. Kada je kuvana ostavite da se ohladi, ubacit je u blender, dodajte so, biber, jogurt i sok od jednog limuna, pa izmiksajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Ukoliko je previše gusto dodajte još jogurta ili mlake vode. Preručite u šerpu, dodajte još žačina ukoliko ima potrebe i odozgo pospite sa malo svežeg peršuna ili dodajte kašiku pavlake. Potaž od cvekle je odličan i kada se skroz ohladi, te ga možete čuvati u frižideru i to 3 dana.

Izvor: Stvar ukusa