Šarena salata je nezaobilazna u svakoj zimnici, a zbog različitog kiselog povrća je preukusna. Kako se zimi jede teža hrana, šarena salata je pravo osveženje. Naša čitateljka, Vesna Pavlović, podelila je recept po kojem ona sprema godinama. Naravno povrće možete  da koristite po svom ukusu, a može da se priprema u stanu, jer nema nereda. 

Sastojci:
1 glavica kupusa
1 kg crvene paprike
500 g šagarepe
1 kg kornišona
2 glavice karfiola
8 kašičica soli
8 kašičica šećera
16 kašika alkoholnog sirćeta
po potrebi voda

Priprema:
Kupus izrendajte, a šargarepu i kornišone isecite na kolutove, a papriku iseckajte. Karfiol isecite na cvetove. Povrće pre toga operite. Stavite ga u neku veću posudu i promešajte. Tegle operite i sterilišite, pa ostavite da se ohlade. U svaku teglu sipajte povrće (treba vam 8 tegli). U svaku teglu sipajte po 1 kašičicu soli,1 kašičicu šećera i po 2 kašike alkoholnog sirćeta. Prelijte vrelom vodom do vrha i dobro zatvorite. Poređajte tegle na rešetku od rerne, ali napravite razmak, kako ne bi popucale tokom pasterizacije. Pripremljrnu salatu pasterizujtena 90°C tačno 90 minuta. Isključite rernu i ostavite da odstoje do sutradan ili dok se potpuno ne ohade.

Savet: 
Količinu povrća prilagodite svoji potrebama i svom ukusu. Možete da dodate zeleni paradajz, kao i zelenu papriku. Bitno je da u svaku teglu dodate količinu soli, šećera i sirćeta koja je navedena u postupku pripreme.

Recept poslala Vesna Pavlović

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE