Kečap je jedan od popularnijih umaka, a ako pravite zimnicu onda je ovaj recept nezaobilazan. Bez njega ne mogu da se zamisle neka jela kao što je pica, pomfrit... Ako volite da ga koristite onda obavezno napravite domaći, čiji ukus ne može da se meri sa kupovnim. Naša čitateljka, Slađana Petrović Simić, poslala nam je recept za domaći kečap koji ona pravi, a od ostalih ga razlikuje dodatak jabuke i cimeta. Ova dva sastojka daju specifičnu aromu i definitivno će vam se dopasti ovako pripremljen kečap.
Sastojci:
2 kg paradajza
3 kisele jabuke
3 crna luka
3 čena belog luka
2 kašike soli
2 kašičice bibera
1 kašičica cimeta
250 ml alkoholnog sirćeta
150 g šećera
Priprema:
Paradajz, jabuke i crni luk iseckajte na komade približne veličine. Stavite voće i povrće u šerpu, pa dodajte beli luk, pobiberite, posolite i pospite cimetom, sipajte sirće. Kuvajte dok ne krene da ključa, a onda malo smanjite temperaturu i kuvajte još nekih sat vremena. Povremeno promešajte. Smesu koju ste dobili propasirajte. U tu smesu dodajte šećer i kuvajte na laganoj vatri, kao ajvar, uz povremeno mešanje još 45 minuta. Sipajte u sterilisate vruće tegle ili flaše i dobro zatvorite. Pokrijte krpom i ostavite da se kečap ohladi na sobnoj temepraturi.
Recept poslala Slađana Petrović Simić
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus