Sezona je krušaka, pa iskoristite ovo voće i napravite domaće slatko po starinskom receptu. Da bi ste dobili uksuno slatko bitno je da obradite pažnju na odabir plodova. Važno je da kruške budu zrele, da ne budu previše mekane, ali opet ni zelene, da vam slatko ne bi bilo kiselo. Slatko od krušaka pravi se na veoma jednostavan način, ne zahteva dugu pripremu, a kuva se najviše 20 minuta. Pripremite ovaj tradicionalni slatkiš i obogatite svoju zimnicu.
- Sastojci:
- 1 kg krušaka
- 500 g šećera
- 1 limun
- 2 kesice želatina
Priprema:
Kruške dobro operite, oljuštite i očistite od semenki, pa ih nasecite na tanke kriške. Stavite ih u šerpu, prelijte limunovim sokom i stavite na umerenu vatru. Želatin razmutite prema uputstvu na kesici. Kada kruške počnu da kuvaju dodajte želatin i promešajte. Ostavite da se krčkaju 5 minuta, potom dodajte šećer. Nemojte da mešate, samo dobro protresite šerpu da se kruške ne bi raspale. Kuvajte sve 15-20 minuta, pa izvadite kašičicu slatka na tacnu i proverite gustinu. Ukoliko vam odgovara sklonite šerpu sa ringle. Toplo slatko sipajte u sterilisane tegle, zatvorite poklopac i umotajte ih u ćebe. Ostavite tako da prenoće, a sutradan ih prebacite na tamno i hladno mesto.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus