Sezona je krušaka, pa iskoristite ovo voće i napravite domaće slatko po starinskom receptu. Da bi ste dobili uksuno slatko bitno je da obradite pažnju na odabir plodova. Važno je da kruške budu zrele, da ne budu previše mekane, ali opet ni zelene, da vam slatko ne bi bilo kiselo. Slatko od krušaka pravi se na veoma jednostavan način, ne zahteva dugu pripremu, a kuva se najviše 20 minuta. Pripremite ovaj tradicionalni slatkiš i obogatite svoju zimnicu.

  • Sastojci:
  • 1 kg krušaka
  • 500 g šećera
  • 1 limun
  • 2 kesice želatina

Priprema:

Kruške dobro operite, oljuštite i očistite od semenki, pa ih nasecite na tanke kriške. Stavite ih u šerpu, prelijte limunovim sokom i stavite na umerenu vatru. Želatin razmutite prema uputstvu na kesici. Kada kruške počnu da kuvaju dodajte želatin i promešajte. Ostavite da se krčkaju 5 minuta, potom dodajte šećer. Nemojte da mešate, samo dobro protresite šerpu da se kruške ne bi raspale. Kuvajte sve 15-20 minuta, pa izvadite kašičicu slatka na tacnu i proverite gustinu. Ukoliko vam odgovara sklonite šerpu sa ringle. Toplo slatko sipajte u sterilisane tegle, zatvorite poklopac i umotajte ih u ćebe. Ostavite tako da prenoće, a sutradan ih prebacite na tamno i hladno mesto.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE