Slatko je tradicionalna poslastica, a možete je napravite od voća po želji. Sprema se slično kao i džem, a slatko se služi u kućama kao znak dobrodošlice. Prema starom srpskom običaju, kada gost dođe u posetu čim se raskomoti i sedne,domaćica ga ponudi slatkim i čašom sveže vode. Ako do sada niste probali ili niste pravili, naš savet je da to uradite, jer će vam se garantovano dopasti. U nastavku teksta pročitajte recept za slatko od belih trešanja. 

  • Sastojci: 
  • 1 kg očišćenih belih trešanja
  • 1 kg šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 štapić vanile (može i cimeta)
  • 1 limun
  • 2 čaše vode

Priprema:

Trešnje operite i očistite. U šerpu sipajte vodi i šećer, pa kuvajte dok ne dobijete gust sirup, a onda u šerpu stavite i očišćene trešnje. Nastavite da kuvate, pa dodajte vanilin šećer i limun koji ste isekli na kolutove. Kašikom proverite da li je slatko gotovo, tako što ćete da uzmete malo i ako u teškim kapima pada, onda je spremno. Skinite penu ako se pojavila i pokrijte krpom. Ostavite 12 sati, pa sipajte u sterilisane tegle. 

Izvor: Stvar ukusa