Sve domaćice koje spremaju zimnicu, znaju da je šarena ili vitamnska salata nezaobilazna. Salata bogata raznovrsnim povrćem koje se kiseli je odličan izbor kada želite nekih brzinski prilog, pogotovo uz pečenje. Napravite veću količinu, jer šarenu salatu možete da služite i na slavama.
- Sastojci:
- 1 kg paprika
- 1 kg kupusa
- 1 kg krastavčića
- 1 kg karfiola
- 1/2 kg zelenog paradajza
- 1/2 kg šargarepe
- 1-2 ljubičasta luka
- Za preliv:
- 3 l vode
- 1 l sirćeta
- 9 kašika soli
- 9 kašika šećera
- 1 vinobran
Priprema:
Dobro operite sve povrće, pa kupus izrendajte, papriku isecite na trake, krastavac, šargarepu i paradajz na kolutove, a ako koristite ljubičasti luk onda njega isecite na rebarca. Karfiol isecite na manje cvetove. Povrće dobro promešajte u nekoj većoj posudi. U šerpi pomešajte vodu, sirće, so, šećer i vinobran. Ostavite da proključa, pa prelijte povrće i opet lepo promešajte. Umotajte krpom, a onda i ćebetom i ostavite da odstoji 24 sata. Povremeno promešajte, a zatim povrće stavite u sterilisane tegle. Dobro ga pritisnite, pa prelijte tečnošću u kojoj je stajalo. Tečnost mora da bude preko povrća, a bitno je i da ono ne pliva po tegli, nego da je dobro pritisnuto.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus