Sve domaćice koje spremaju zimnicu, znaju da je šarena ili vitamnska salata nezaobilazna. Salata bogata raznovrsnim povrćem koje se kiseli je odličan izbor kada želite nekih brzinski prilog, pogotovo uz pečenje. Napravite veću količinu, jer šarenu salatu možete da služite i na slavama. 

  • Sastojci:
  • 1 kg paprika
  • 1 kg kupusa
  • 1 kg krastavčića
  • 1 kg karfiola
  • 1/2 kg zelenog paradajza
  • 1/2 kg šargarepe 
  • 1-2 ljubičasta luka
  • Za preliv: 
  • 3 l vode
  • 1 l sirćeta
  • 9 kašika soli
  • 9 kašika šećera
  • 1 vinobran

Priprema: 
Dobro operite sve povrće, pa kupus izrendajte, papriku isecite na trake, krastavac, šargarepu i paradajz na kolutove, a ako koristite ljubičasti luk onda njega isecite na rebarca. Karfiol isecite na manje cvetove. Povrće dobro promešajte u nekoj većoj posudi. U šerpi pomešajte vodu, sirće, so, šećer i vinobran. Ostavite da proključa, pa prelijte povrće i opet lepo promešajte. Umotajte krpom, a onda i ćebetom i ostavite da odstoji 24 sata. Povremeno promešajte, a zatim povrće stavite u sterilisane tegle. Dobro ga pritisnite, pa prelijte tečnošću u kojoj je stajalo. Tečnost mora da bude preko povrća, a bitno je i da ono ne pliva po tegli, nego da je dobro pritisnuto. 

BONUS VIDEO: 

CRVENO BLAGO! Proizvode ga samo četiri porodice u Srbiji, a mi smo pažljivo zabeležili svaki detalj njegove pripreme! (KURUR TV) Kurir televizija

Izvor: Stvar ukusa