Sastojci:

  • 3 kg paradajza
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 1 veliki luk
  • 3 čena belog luka, sitno narendana
  • so po ukusu
  • 1-2 kašičice origana
  • 7-8 listova bosiljka
  • 30 ml limunovog soka ili sirćeta

Pogledajte kako se pravi:

Recept za domaći paradajz sos:

Za domaći paradajz sos napunite veliki lonac vodom i pustite da proključa. U međuvremenu pripremite led. Isecite paradajz i urežite plitko "x" na dnu svakog paradajza. Paradajz blanširajte u ključaloj vodi 30-60 sekundi, a zatim stavite u na led. Nakon toga oljuštite kožu sa paradajza.

Iseckajte ga na kockice i ostavite sa strane. U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje. Dodajte seckani crni luk i pržite na laganoj vatri dok ne porumeni, oko 7-8 minuta. Dodajte beli luk i pržite još 2 minuta.

U šerpu dodajte seckani paradajz i začinite solju, origanom i bosiljkom. Pustite da provri, smanjite vatru i dinstajte 60-90 minuta (dok skoro sva tečnost ne ispari i paradajz ne dobije gustu konzistenciju poput džema). Često mešajte. Na kraju dodajte sirće, promešajte i ugasite vatru. Ako više volite tečni paradajz sos, izradite sos u pire pomoću ručnog blendera. Prebacite u tegle i dobro zatvorite. Možda će vas zanimati i originalni recept za marinara sos.

Pročitajte i kako da napravite domaći mleveni paradajz koji se ne kuva

BONUS VIDEO

RECEPT ZA BRZO SPREMANJE NJOKA U PARADAJZ SOSU! Jedan trik će vam olakšati posao  Kurir televizija

StvarUkusa