Sastojci:
- 1 kg tikvica, tanko isečenih
- 225 g luka, tanko naseckanog
- 60 g soli
- 470 g belog šećera
- 470 ml jabukovog sirćeta
- 2 kašičice bibera u zrnu
- 1 kašičica semena celera
- 1 kašičica žutog senfa
Recept za kisele tikvice:
Kako biste napravili zimnicu, stavite tikvice i luk u veliku posudu i prelijte vodom. Posolite i mešajte dok se ne rastvori. Ostavite povrće da odstoji najmanje 2 sata, a zatim ga ocedite i prebacite u veliki lonac.
Šećer, sirće, biber, seme celera i žuti senf prokuvajte u loncu. Tu smesu prelijte preko oceđene tikvice i crnog luka, pa ostavite da odstoji još najmanje 2 sata. Stavite lonac sa povrćem, začinima i kiselinom na šporet i pustite da proključa. Kuvajte 3 minuta.
Napunite sterilisane tegle povrćem, ali ostavite malo prostora pri vrhu. Prođite čistim nožem ili tankom lopaticom oko unutrašnjosti tegli da biste uklonili sve mehuriće vazduha. Čvrsto ih zatvorite poklopcima.
Veliki lonac napunite vodom do pola. Pustite da voda proključa pa ubacite tegle u vodu, ali sa razmakom. Možete da ubacite kuhinjske krpe kako bi držale odstojanje između tegli. Voda treba da pokrije tegle najmanje 3 cm. Poklopite i kuvajte 10 minuta. Izvadite tegle iz lonca i ostavite da odstoje 24 sata. Čuvajte na hladnom, tamnom mestu. Možda ćete želeti da napravite i kisele krastavce.
Pročitajte i kako da napravite brzi i laki ajvar
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus