Sastojci:
- 1 kg tikvica, tanko isečenih
- 225 g luka, tanko naseckanog
- 60 g soli
- 470 g belog šećera
- 470 ml jabukovog sirćeta
- 2 kašičice bibera u zrnu
- 1 kašičica semena celera
- 1 kašičica žutog senfa
Recept za kisele tikvice:
Kako biste napravili zimnicu, stavite tikvice i luk u veliku posudu i prelijte vodom. Posolite i mešajte dok se ne rastvori. Ostavite povrće da odstoji najmanje 2 sata, a zatim ga ocedite i prebacite u veliki lonac.
Šećer, sirće, biber, seme celera i žuti senf prokuvajte u loncu. Tu smesu prelijte preko oceđene tikvice i crnog luka, pa ostavite da odstoji još najmanje 2 sata. Stavite lonac sa povrćem, začinima i kiselinom na šporet i pustite da proključa. Kuvajte 3 minuta.
Napunite sterilisane tegle povrćem, ali ostavite malo prostora pri vrhu. Prođite čistim nožem ili tankom lopaticom oko unutrašnjosti tegli da biste uklonili sve mehuriće vazduha. Čvrsto ih zatvorite poklopcima.
Veliki lonac napunite vodom do pola. Pustite da voda proključa pa ubacite tegle u vodu, ali sa razmakom. Možete da ubacite kuhinjske krpe kako bi držale odstojanje između tegli. Voda treba da pokrije tegle najmanje 3 cm. Poklopite i kuvajte 10 minuta. Izvadite tegle iz lonca i ostavite da odstoje 24 sata. Čuvajte na hladnom, tamnom mestu. Možda ćete želeti da napravite i kisele krastavce.
Pročitajte i kako da napravite brzi i laki ajvar
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem