1. Ispecite papriku i petlidzan pa ih ostavite u posudi poklopljene da se upare pola sata. Lakše će se očistiti.


Sastojci:

5 kg plavog patlidžana

10 kg paprike roge

2,5 kg šampinjona

1,5 l soka od paradajza

1 l ulja

3 glavice beli luk

1 kašika  bibera

1 šaka soli

lovorov list po želji

1 vinobran

2. Za to vreme iseckati šampinjone na komadiće pa staviti da se dinstaju. Kada budu na pola gotovi skloniti sa vatre.

3. Očistiti papriku i patlidzan od ljuske i semena pa ih samleti na mašini za meso.

4. Pomešati šampinjone, mlevenu papriku i patlidžan, samleti beli luk, dodati ulje, biber, sok od paradajza so i lovorov list pa kuvati smesu na laganoj vatri uz stlano mešanje da ne bi zagorelo. 

5. Ajvar je gotov kada se svi sastojci sjedine a ulje ispliva na površinu. Na kraju dodati vinobran i izmešati.

6. Sipati vruću smesu u zagrejane tegle pa staviti na 100 stepeni 10 minuta tegle u rernu.

Izvaditi tegle, zatvoriti i ostaviti na hladnom mestu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa  

Izvor: Domaći recepti