Da li ste znali da mnoge ostatke hrane možete iskoristiti za pripremu ukusnih specijaliteta?
Pogledajte kako od uobičajenih otpadaka možete napraviti kulinarska remek-dela.
1. Potamnele banane
Prezrelim bananama nije mesto ukanti za otpatke. Od njih možete napraviti osvežavajuće napitke, ali i ukusno pecivo.
Pogledajte recept Hleb s bananom
2. Pileće kosti
Ako vadite kosti prilikom pripreme piletine, nema potrebe d aih bacate. Sačuvajte ih i napravite pileći bujon.
Pogledajte recept Kako da napravite ukusan pileći bujon
3. Potamnelo povrće
Ni sparušeno povrće poput luka, šargarepe ili celera ne morate da bacate. Čuvajte ga u zamrzivaču, pa ga kasnije dodajte kad pripremate bujon ili sos.
4. Stari hleb
Ustajali hleb ima više korisnih namena - možete napraviti prezle, krutone ili pak ukusnu pitu od starog hleba.
Pogledajte recept Pita od starog hleba
5. Listovi povrća
Ne postoji valjan razlog da bacate listove šargarepe, cvekle ili rotkvica. Ovaj zeleniš možete iskoristiti u pripremi sosova, čorbi ili bujona.
6. Semenke bundeve
Ukusne i zdrave grickalice možete napraviti i sami, zato ne bacajte seme bundeve.
Pogledajte i Seme bundeve za bolju koncentraciju
7. Talog kafe
Ostatke omiljenog crnog napitka možete dodati omiljenim poslasticama, naročito čokoladnim i dati im posebnu draž.
Pogledajte i 9 načina kako da iskoristite talog od kafe
8. Sok od kiselih krastavaca
Ne bacajte ni tečnost iz tegle s kiselim krastavčićima. Možete je iskoristiti kao dodatak prelivima za salate, koktelima.
Pogledajte i 3 razloga da ne bacate sok od kiselih krastavaca
9. Mast od prženja slanine
Masnoća s aromom slanine daće poseban ukus vašim jelima, zato je sačuvajte za gurmanski šmek uobičajenih jela.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: thekitchn.com
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom