Zbog toga što doprinosi sitosti i daje energiju, slanina je veoma tražen proizvod. Doduše, izaziva i grižu savesti zbog straha od masnoće i moždanog udara.

''Međutim, morski plodovi sadrže više holesterola od slanine'', kaže nutricionista i dijetetičar Milka Raičević, javio je RTS.

O tome treba razmisliti pre nego što ovu namirnicu optužimo da je krivac za višak holesterola, triglicerida i razne zdravstvene probleme.

Pogledajte i Zašto ne treba izbegavati svinjsku mast u ishrani

„U slanini ima samo dva odsto loših nezasićenih masti, a mononezasićenih masnih kiselina ima tri puta više nego što ih ima u morskim plodovima“, istakla je Milka Raičević. Neobična je i preporuka ovog dijetetičara da je slanina korisna čak i za one koji drže dijetu.

„Naš organizam je kompjuter. On zna kako se namučio da sačuva tu masnoću. Sledeći put kada krenete na dijetu, on lageruje, skuplja, ne dozvoljava da se to lako pusti iz organizma“, naglasila je Raičevićeva.

Međutim, važan je način pripreme.

„Kada kuvate slaninu, izbacite početnu masnoću. Lakše možete termički obraditi slaninu kada je prosušite“, objašnjava nutricionista Milka Raičević.

Najnovija istraživanja pokazuju da ishrana bogata masnoćama stimuliše centar u mozgu zadužen za užitak.

Pogledajte i Ovo niste znali o slanini

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Prva