Pita sa gotovim korama priprema se lako i brzo i ne zahteva neki preterani trud. Uglavnom je sve gotovo za manje od sat vremena. Ako pravite domaće kore za njih su vam potrebne veštine, ali postoje sjajni i laki trikovi koji će vam pomoći da ih napravite savršeno. Kako danas ljudi nemaju puno vremena, pre će se odlučiti za kupone nego domaće kore, jer je pita jednako ukusna. Ipak, nije sve tako jednostavno, a mi vam donosimo 6 saveta koji će vam pomoći da kore pripremite kako treba da bi pita ispala ukusna, a ne suva i gumena.
1. Ostavljate kore napolju
Kore bi trebalo da budu hladne kada se s njima radi. Ako su stajale u zamrzivaču, odledite ih u frižideru, a ne na sobnoj temepraturi. Sobna temperatura dovešće do toga da kore budu gumene kada se pita ispeče.
2. Ne pokrivate ih
Kore koje trenutno ne koristite moraju biti pokrivene vlažnom krpom, kako se ne bi isušile na vazduhu, što se, kao što zna svako ko radi s korama, dešava "brzinom munje".
3. Kvasite ruke
Ruke bi trebalo da vam budu suve dok radite s korama, a ne bi trebalo da stavljate ni brašno na radnu površinu.
4. Ne stavljate masnoću
Neophodno je da kore premazujete uljem ili istopljenim puterom kako bi pita bila ukusna. Ako to ne uradite biće suva i bezkusunsa.
5. Ne sečete je pre pečenja
Ovo nije korak važan samo da biste lakše sekli gotovu pitu. Iz nje će tokom pečenja kroz rezove izlaziti višak pare, pa će se tako pita ravnomerno ispeći i podići ako fil sadrži jaja, u suprotnom rizikujete da nabubri i "eksplodira" na jednom mestu.
6. Uradite sve, i onda se setite da upalite rernu
Rerna neka se zagreva dok spremate pitu, tako se kore neće sušiti dok čekate da se zagreje.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem