Limun sadrži od 40 do 50% kiselog soka koji je bogat izvor vitamina C. Zato ga često pijemo u čaju, pravimo limunadu, koristimo u pripremi kolača ili stavljamo umesto sirćeta u salate. Osim toga, limun je koristan saveznik u pripremi i čuvanju hrane.
Kuvanje džema – Ukoliko voću dodate sok od limuna, vreme kuvanja džema biće kraće.
Kuvanje ribe – Koliko puta vam se desilo da vam se dok je kuvate riba raspadne. Ukoliko je pre kuvanja nakratko potopite u sok od limuna to se neće desiti.
Garnirung od limuna – Pošto limun inače doro ide uz ribu, evo malog trika da razbijete monotoniju. Umesto da servirate ribu sa kriškama hladnog limuna, stavite ga u tiganj dok se riba prži. Limun će omekšati I poprimiti miris ribe. Izgledaće atraktivnije i ukusniji za jelo.
Voćna salata – Naseckano voće brzo potamni. Voćna salata će izgledali lepše i svežije ako naseckano povrće prvo prelijemo limunom. Ukus će takođe biti bolji.
Mariniranje – Ako marinirate ribu umesto sirćeta u marinadu stavite limun, on će bolje omekšati ribu pa će se bolje ispržiti a biće i ukusnija.
Testo za kolače – Sa kašičicom limuna testo je lepše.
Neprijatni mirisi – Ukoliko seckate beli ili crni luk, miris sa ruku ćete ukloniti kada protrljate ruke limunom. Takođe, polovina limuna u frižideru pokupiće mirise od hrane.
Limun, saveznik u kuhinji
Svima je poznato koliko je limun koristan po zdravlje i koliko limunada osvežava. Ali, ne znaju svi da limun može da posluži i za neke kulinarske trikove...
Još iz kategorije
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem