Ako ste početnica u kuhinji ovi saveti će vam dobro doći. Svako ponekad muku muči sa pripremom torti i kolača kada se peku kore. Desi se da se ne ispeku lepo, pa spolja izgore, a unutra budu žilave. Temperatura je bitan faktor i u nastavku teksta pročitajte koja je idealna za pečenje različitog testa za kolače i torte. 

Kada se pripremaju veći kolači ili torte, kora mora da se ispeče ravnomerno sa svih strana, takođe i unutrašnjost mora da bude pečena. Takve poslastice se peku na temepraturi od 180-200 stepeni, polako i sporo. Naravno stavljate koru u prethodno zagrejanu rernu. Za vreme pečenja je dobro da nekoliko puta okrenete pleh, da kolač ne bi zagoreo samo sa jedne strane. Ali ne treba da preterujete sa otvaranjem vrata rerne, da ne bi pao kolač. Kada je u receptu naglašeno da se vrata od rerne nikako ne otvaraju, nemojte to da radite. 

Ako se desi da kolač zagori odozgo, a da unutrašnjost ostane živa, pokrijte pek papirom koji ste pokvasili vodom, a može da posluži i aluminijumska folija. 

Ako pečete manji kolač, izaberite višu temperaturu od 200-250 stepeni. Da bi kolač nadošao, proces pečenja treba da bude brži. Na srednjoj temperaturi manji kolači se ne paku, već se osuše i počinju da liče na dvopek. Na višim temperaturama kolač postaje zlatast i bolje ispečen.

Kada pečete kolač treba da imate u vidu i testo od kojeg je napravljen. Ako se peče samo gornji deo kolača, koji je pokriven puslicama, temperatura treba da bude 110°C. Ako u belancima ima mlevenih oraha, kolač pecite na 180°C dok belanca ne porumene.

Kolač od testa koje se priprema sa kvascem peče se na 240°C  ili manje u trajanju od 45 minuta. Patišpanj se peče na 220°C oko 30 minuta. Kolač od lisnatog testa se peče na 220°C u trajanju od pola sata ili 45 minuta.

Izvor: Stvar ukusa