Tradicionalna musaka pravi se od mlevenog mesa i krompira, a od turske i grčke je razlikuje to što nema patlidžan ili bešamel. Danas postoji više verzija ovog omiljenog jela, pa je tako možete praviti sa pire krompirom, belim mesom, od zelja, tikvica... Ukus dosta zavisi i od preliva, a ovde pročitajte kako da napravite najbolji, a možete da izaberete i koji vam najviše odgovara.

Prvo na šta treba da obratite pažnju je posuda, ako je moguće pravite u vatrostalnim ili limenim. Ono što je bitno kod svake pripreme je koliko vode sipate. Kada koristite vatrostalnu posudu najbolje ćete proceniti da li ste sipali dovoljno. Ne sme da bude premalo jer će onda gornji deo biti prepečen, a ako ima previše neće sva ispariti. 

Musaku je najbolje da pečete na temperaturi od 180°C jer je ona idealna. Nije ni previše jaka, a ni slaba, pa će jelo biti savršeno ispečeno. Kao što je kod hleba i peciva bitno da rerna bude zagrejana, kao bi vam svaki put testo uspelo iz prve, tako je bitno i za musaku. 

Obično se peče nekih 35-40 minuta, a onda je prelivate, skidate foliju i ostavljate još nekih 15 minuta. Još jedna bitna stvar je da malo viljuškom probušite foliju kako bi jelo "disalo". 

Izvor: Stvar ukusa